Henlegger saken mot politiet etter skuddene på Ottestad

En person døde da politiet besvarte skudd på Ottestad i slutten av september. Nå har Spesialenheten henlagt saken mot politiet.

Publisert Sist oppdatert

Spesialenheten startet rutinemessig etterforskning av politiet, etter at politiet besvarte skudd fra en mann på Ottestad i Hedmark 26. september. En politimann ble skutt og skadet av skuddene fra gjerningsmannen, mens gjerningsmannen ble drept da politiet avfyrte skudd tilbake.

Nå har Spesialenheten henlagt saken mot politiet.

– Saken er henlagt som intet straffbar forhold anses bevist. Bruken av skytevåpen var en rettmessig tjenestehandling etter våpeninstruksen. Man hadde grunn til å bruke våpenet, sier Camilla Lie i Spesialenheten til Politiforum.

To skudd avfyrt i trang gang

I avgjørelsen fra Spesialenheten kommer det fram at politiet fikk inn en telefon der pårørende uttrykte bekymring for den avdøde personen, som var ruset og i besittelse av våpen. Politiet oppsøkte adressen og rakk så vidt høre et ladegrep fra innsiden av døren, før vedkommende raskt kom ut i gangen med pistol rettet mot politiet og avfyrte et skudd.

Skuddet traff en politimann og omtrent samtidig besvarte politiet skuddet og traff gjerningspersonen. Begge skuddene som ble avfyrt i den trange gangen, ble avfyrt på svært kort hold, står det i avgjørelsen.

Spesialenheten skriver at det ikke kan rettes bebreidelser mot tjenestepersonene i forbindelse med utarbeidelse av planen for å løse oppdraget. Spesialenheten skriver at det ikke er grunn til å bebreide politiet for hvordan politiet oppsøkte den avdøde.

Når det gjelder skuddet som drepte den avdøde gjerningspersonen, skriver Spesialenheten at bruken av skytevåpen var nødvendig og i samsvar med reglene. I situasjonen var det lovlig å rette skudd mot vedkommende og bruken av skytevåpen var rettmessig. Derfor henlegges saken.

– Viktig å sette punktum

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke, er ikke overrasket over resultatet fra Spesialenheten.

– Vi regnet med at det ble resultatet, men det er veldig viktig at man får satt punktum. Det er det åpenbart at det blir gjort nå, sier han til Politiforum.

Politimannen som ble skutt takket i oktober for at kollegaen reddet livet hans.

Avgjørelsen var viktig for de involverte, sier Bakke.

– Det er bra at Spesialenheten har avklart dette før jul også, sier han.

Til NRK sier bistandsadvokaten til den avdødes familie at familien er kjent med avgjørelsen. Familien var lite opptatt av skyld, men fortvilet over å ha mistet et familiemedlem, sier advokaten.