Helikopterstyrten: Samme helikopter som det norske

I helgen styrtet et politihelikopter i en pub i Glasgow i Skottland. Helikopteret var av samme type som politiet bruker i Norge.

Publisert Sist oppdatert

- Det stemmer at det er den samme typen helikopter vi bruker, et EuroCopter 135, sier leder i politiets helikoptertjeneste Per Kristian Hoff, til Politiforum.

Det var et helikopter av denne typen, med to politimenn og en sivil pilot om bord, som styrtet ned i taket på en pub i Glasgow fredag kveld. Ni mennesker omkom og flere ble skadet i ulykken. Det skal ha vært om lag 120 personer samlet i lokalet da hendelsen inntraff.

- Vi har nå kontinuerlig kommunikasjon med luftfartstilsynet, i tillegg til at vi mottar bulletiner fra Eurocop - fabrikanten av politihelikopteret - for å finne ut hva som har skjedd og hvorfor, sier Hoff til Politiforum.

Han forklarer at det er standard prosedyre ved ulykker, at det settes igang prosesser i helikoptertjenesten for å se om det må iverksettes nye sikkerhetstiltak.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

- Vi har til nå ingen svar på hva som har skjedd, og heller ingen informasjon som tilsier at vi bør gjøre endringer. Så vi flyr som vanlig, og de gjør så vidt jeg vet alle andre europeiske enheter med samme helikoptertype også, sier Hoff.

- Kan du si noe om hvilke rutiner dere har på vedlikehold og sikkerhet generelt?

- Vi har timebestemte vedlikeholdsrutiner som er styrt ned til minste detalj. Sikkerhetsnivået i Helikoptertjenesten er veldig høyt og vi får gode tilbakemeldinger på dette fra Luftfartstilsynet. Vi jobber kontinuerlig både internt og og eksternt med å holde maksimal sikkerhet.

- Men sikkerhet må alltid vurderes løpende. Foreløpig flyr vi som før, men skulle det dukke opp noe som tilsier at vi må gjøre nye vurderinger så gjør vi det, sier Hoff.