Nede fra venstre: Nytt hylster for skjult bevæpning, gammelt vanlig hylster og nytt hylster for bevæpning på hofta.
Nede fra venstre: Nytt hylster for skjult bevæpning, gammelt vanlig hylster og nytt hylster for bevæpning på hofta.

Har utviklet nye pistolhylstre

Skal gjøre det enda vanskeligere å stjele politiets våpen, og umulig å trekke av.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer klarte en person å trekke av en pistol i et hylster på politivakta i Stavanger. I ettertid var det flere som oppdaget at man kunne få ned en finger i hylsteret og trekke av våpenet, hvis man virkelig ville. Dette, i tillegg til at politiet under den midlertidige bevæpninga ble forsøkt å frata våpenet flere ganger, førte til at politiet undersøkte muligheten for å sikre våpenet enda bedre.

Nå er et nytt hylster utviklet, bedre tilpasset nye lykter på pistolene og med en ekstra sikringsmekanisme som gjør det enda vanskeligere å frata politiet våpenet.

– Dette er løsningen på det som egentlig er et ikke-eksisterende problem. Ingen har jo klart å frata politiet våpenet. Men utstyret har endret seg noe siden man fikk hylstrene fra Safariland i 2008, og nå har det samme hylsteret blitt utviklet med en ekstra låsmekanisme og tilpasset nytt utstyr. Det gjør det umulig å ta avtrekk i et låst hylster, forteller overbetjent ved operativ seksjon ved Politihøgskolen, Kai-Inge Schaathun Larsen.

De nye hylstrene er anskaffet innenfor dagens avtale med produsenten Safariland.

Slik sitter hylsteret på hofta.
Slik sitter hylsteret på hofta.

Trenger ikke ny opplæring

Schaathun Larsen sier at Safariland som produserer hylstrene er en svært anerkjent produsent og tidligere er valgt fordi de har den beste sikkerheten. Han sier også at de hylstrene som har eksistert fram til nå har vært gode og svært trygge, men at man med ny låsmekanisme øker sikkerhetsnivået betydelig.

I praksis betyr det at våpenet ikke lar seg trekke fra hylsteret uten at man deaktiverer låsmekanismen.

Det er ikke behov for å endre opplæring rundt hvordan politibetjenter skal trekke pistol. Ved å gjøre som normalt, vil man kunne låse opp pistolen i samme bevegelse som vanlig.

– Det er det gode med disse nye hylstrene. Man skal gjøre akkurat det samme som før, sier Schaahtun Larsen.

Politiet skal inngå ny avtale

Politihøgskolen påpeker at det ikke er inngått noen ny avtale fra politiets side om levering av nytt våpenhylster.

Det gamle hylsteret til venstre, det nye til høyre. Det nye er blant annet skåret på en annen måte.
Det gamle hylsteret til venstre, det nye til høyre. Det nye er blant annet skåret på en annen måte.

Politiets Fellestjenester er nå i en prosess med ulike tilbydere, med mål om en ny anskaffelsesavtale om nye hylstre. Dette skjer uavhengig av at PFT nå har kjøpt inn nye hylstre fra dagens leverandør, Safariland.