God nytte av målrettet trening

Politibetjent Tobias Liaklev Andersen har ikke hattryggproblemer etter at han startet å trene ryggen jevnlig og riktig.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke hatt store problemer med ryggen, men merket at markløft-trening og fokus på feil øvelser gjorde ryggen litt kranglete og øm. Samtidig opplevde jeg ubehag ved å sitte i politibilen over tid med utstyr på, forteller politibetjenten.

Det var før han satte i gang med målrettet og bevisst ryggtrening. I dag merker Liaklev Andersen ingenting til ubehaget han opplevde tidligere.

– Før trente jeg ikke så veldig målrettet for å styrke riktig del av ryggen. Det gikk mye i markløft med mer eller mindre god teknikk, samt noen roøvelser og hangups. Da følte jeg meg langt svakere i kjernemuskulatur og stabilitetsmuskulatur enn nå, sier han, og fortsetter:

– Nå har jeg langt mer fokus på riktig kjernetrening, og varierer mellom øvelser som blant annet planke i forskjellige varianter, trening med turnringer, og markløft med riktig teknikk for min kropp. Markløft er en avansert øvelse som forutsetter at man er veldig bevisst på teknikken, hvis ikke kan skadepotensialet være større enn gevinsten, sier han.

Liaklev Andersen trener ryggen stort sett hver gang han er på trening, noen ganger med fokus på kjernetrening, og noen ganger tyngre, med markløft som hovedøvelse.

– Jeg trener også øvre del av ryggen bedre, med fokus på kontakt med de riktige musklene mellom skulderbladene, for å få riktig holdning og sunne smertefrie skuldre.

Målrettet trening og sterkt fokus på teknikk og tøying, har i stor grad bidratt til politibetjentens kraftige framgang.

– Tøying av framsiden av kroppen, spesielt hofteleddsbøyere og lår, samt styrking av rumpe og hamstrings, har vært mest nyttig for meg. Tøyingen av framsiden er gunstig for de fleste, da de fleste av oss sitter mye.

Liaklev Andersen sier ryggen i dag er «så bra som den kan få blitt», og mener kolleger med ryggproblemer kan ha nytte av klokere ryggtrening.

– Det er ikke snakk om omfattende grep, men for de fleste, snarere kun justeringer.