Fullt streiketrykk i Trondheim

Rundt 2500 streikende Unio-medlemmer markerte sterkt samhold om streiken på torget i Trondheim onsdag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

- Rigmor Aaserød, slutt med din tallmagi. Gå tilbake på kontoret, og kom tilbake med et kreativt forslag for å få slutt på streiken, sa streikegeneral for Unio stat Arne Johannessen i en appell i Trondheim sentrum i ettermiddag.

Til stor applaus fra de fremmøtte.

- Det er underlig at en rødgrønn regjering manøvrerer seg inn i en konflikt med både bønder, statsansatte og kommuneansatte. Norge er ett av de landene som betaler dårligst for utdanning. Utdanning må lønne seg, sa Johannessen.

Verdiskapning i Staten

Under appellen tok Johannessen et oppgjør med de som hevder at verdiskaping ikke skjer i staten.

- Industrien og det private næringsliv er helt avhengig av at offentlig sektor for å kunne fungere.

Han brukte tid på å få frem hva streiken handler om.

- Denne gangen vil regjeringen endre spillereglene underveis, sa Johannessen.

Da siktet han til at det har vært avtalt at konkurranseutsatt industri, også funksjonærenes lønnsutvikling, de såkalte frontfagene, skal legge rammene for lønnsoppgjøret i offentlig sektor - slik at Norge ikke skulle havne i en situasjon hvor konkurranseevnen skulle svekkes i tider når økonomien i landet var utsatt.

- Men nå som konkurranseutsatt industri går bra, skal altså ikke denne regelen følges. Her er det en svikt i logikken, sier Johannessen.

Mye større forskjell

Han pekte på at forskjellen i sammenlignbar lønn i privat og offentlig sektor i 2000 utgjorde 59.000 kroner, mens den den samme forskjellen nå har blitt hele 118.000 kroner i disfavør statsansatte.

Det er 28 år siden forrige storkonflikt i staten. Velfylte streikekasser er som svulmende fagforeningsmuskler i en situasjon der fagforeningsforhandlerne ikke kan komme tilbake til medlemmene uten en løsning som er bedre enn da streiken startet for en uke siden.

- Nå er det regjerningens ansvar å få slutt på konflikten, sa Johannessen, og advarte mot å ta i bruk tvungen lønnsnemnd.

- Vi har et balansert streikeuttak, vi har gitt romslige dispensasjoner fra streiken, og vi rammer ikke liv og helse. Derfor er det ikke grunnlag for tvungen lønnsnemnd, sa Johannessen under appellen.

- Finn forhandlingsløsning

Han oppfordret i stedet statsminister Jens Stoltenberg og statsråd Rigmor Aaserød til å bruke de gode tradisjonene med å finne en forhandlingsløsning.

- Vil Jens og Rigmor ha en forhandlingsløsning, må de legge mer penger på bordet. Vi er klare, sa Johannessen til kraftig applaus.

På Trondheimstorget holdt flere fagforeningsledere korte appeller før Henry Gibson band avsluttet med drivende trønderrock. Samholdet Unio-forbundene i mellom var sterkt denne ettermiddagen.