Politimannen som har tatt staten til retten, forklarte seg i dag. Han ønsker ikke å stå fram med navn.
Politimannen som har tatt staten til retten, forklarte seg i dag. Han ønsker ikke å stå fram med navn.

– Frustrerende å sitte i retten og forklare at jeg gjør en jobb

Før fikk politifolk alltid betalt for å kjøre politibilen fra oppdrag og tilbake til arbeidsstedet, mener politimannen som har tatt staten til retten.

Publisert Sist oppdatert

I dag starter andre dag av saken i Borgarting lagmannsrett, der en politimann har saktsøkt staten for å få reise til og fra oppdrag, der reisen går i politibil fra lensmannskontoret, regnet som arbeidstid.

I går forklarte han seg.

Politimannen forklarte at han hadde blitt beordret til å reise på UEH-oppdrag for å ivareta sikkerheten til både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, og at oppdragene var langt hjemmefra.

– Det er frustrerende å måtte sitte i retten og forklare at jeg gjør en jobb, sa politimannen, om at arbeidsgiver ønsker at reisene fra lensmannskontoret til oppdragene og tilbake skal regnes som reisetid og ikke arbeidstid (se faktaboks til høyre, eller i toppen av saken på mobil).

Hadde aldri opplevd lignende

– Vi reiser jo alltid til eller fra oppdrag. Jeg hadde fått en jobb av politimesteren om å kjøre til Volda, og som ved alle oppdrag reiste jeg til oppdraget, utførte oppdraget og reiste tilbake.

Det er reisene tilbake til lensmannskontoret etter oppdraget, som foregår etter arbeidstiden og i politibil med utstyr, han ønsker å få betalt overtid for. Regnes det som reisetid, slik distriktet og Politidirektoratet mener vil, vil det medføre mindre betaling og gå utover hviletiden.

– Før fikk vi fullt ut dekket overtid på slike oppdrag. Jeg har aldri vært med på at dette er reisetid, fortalte politimannen om tiden før Sogn og Fjordane politidistrikt i 2013 bestemte at returene tilbake til lensmannskontoret skulle regnes som reisetid.

I retten kom det fram at den erfarne politimannen ble irritert på dette, og at han ga uttrykk for det.

– Starter jeg på vakt klokken åtte og skal et annet sted en lensmannskontoret, så starter jeg hjemmefra klokken åtte og kjører dit i arbeidstiden. Sånn har det alltid vært, sa politimannen.

Reisetid til og fra arbeid er i Norge i prinsippet regnet som ansattes fritid.

– Kunne du stoppe og besøke venner på veien hjem fra oppdragene? spurte advokat Merete Furesund politimannen.

Politimannen i samtale med advokat Merete Furesund.
Politimannen i samtale med advokat Merete Furesund.

– Nei, det er helt utenkelig. Jeg er på jobb og oppdraget er å returnere til tjenestestedet, svarte politimannen.

LES OGSÅ: Et vesentlig inngrep i politifolks hverdag hvis arbeidsgiver får gjennomslag.

– Operasjonssentralen vil ikke nøle med å bruke meg

Politimannen fortalte at arbeidsgiver vil bruke politimenn på reise tilbake fra oppdrag etter arbeidstid, dersom de trenger det.

– Jeg melder meg når jeg setter meg i bilen. Politimesteren forventer at jeg ordner opp i ting underveis på vei til oppdraget. Jeg melder meg når jeg reiser jeg tilbake etter oppdraget igjen. Da forventer operasjonssentralen og arbeidsgiver at jeg tar bilen og utstyret tilbake. Kjøretøyet er vi avhengig av og det må tilbake til eget sted, slik at andre kan bruke det når jeg er ferdig, sa han i retten.

Politifolk på reise i politibil vil bli brukt hvis noe skjer, også etter arbeidstiden, sa politimannen.

– Operasjonssentralen vet alltid hvor jeg er og vil ikke nøle ved å bruke meg når det skjer noe. Det blir spesielt å si at jeg gjør oppdraget og så er ferdig. Arbeidsgiver bruker oss, i likhet med patruljer som er ute og kjører i distriktet.