Her på bensinstasjonen på Roa i Lunner kommune, ble en mann skutt etter en biljakt i fjor. Før det hadde han skutt mot politiet.
Her på bensinstasjonen på Roa i Lunner kommune, ble en mann skutt etter en biljakt i fjor. Før det hadde han skutt mot politiet.

Frifunnet for drapsforsøk mot politifolk etter skytingen på Roa

Mannen som løsnet skudd og som selv ble skutt tilbake, er frikjent for drapsforsøk mot politifolkene.

Publisert Sist oppdatert

Lagmannsretten frikjente i dag den 32 år gamle tsjetsjeneren som tidligere i år ble dømt til sju års fengsel av Gjøvik tingrett, for drapsforsøk etter å ha skutt mot en polititjenestemann på Roa juni 2015. Mannen ble selv skutt og skadet av politiet i den dramatiske pågripelsen.

Han ble imidlertid dømt for overtredelse av straffelovens § 227 ved å ha forsøkt å hindre en tjenestehandling med trusler. Strafferammen for dette er fengsel opp til seks år. I tillegg har bistandsadvokaten bedt om at lagmannsretten idømmer oppreisningserstatning. Straffeutmålingen er ikke klar.

Det var på en bensinstasjon på Roa på Hadeland, at skyteepisoden skjedde en sommernatt i fjor. Politiforum har tidligere fortalt politimennenes versjon i reportasjen «Skuddene på Hadeland».

Etter en biljakt skjøt gjerningspersonen mot politiet, som besvarte ilden og traff mannen. I tingretten ble han frikjent for drapsforsøk mot politimannen han ikke løsnet skudd i retning av, men dømt for drapsforsøk mot den andre politimannen. Nå er 32-åringen frikjent også for dette.

I retten hevdet tiltalte at skuddet han skjøt ikke var ment for å drepe, men for å skremme tjenenestemennene fra å pågripe han.

Video viste et annet hendelsesforløp enn politimennene sa

Stian Mæland, advokaten til den tiltalte.
Stian Mæland, advokaten til den tiltalte.

I lagmannsretten kom det frem at mannen i 2004 fikk politisk asyl i Norge etter at han rømte fra krigshandlinger i Tsjetsjenia. Der hadde han fire år deltatt i krigshandlinger.

Stian Mæland, advokaten til den tiltalte 32-åringen, sier juryen i lagmannsretten nå har trodd på at klienten hans kun brukte våpenet for å skremme politiet.

– Juryen har foretatt en fullstendig bevisvurdering i saken. Det mener at de ikke kunne bevises ut ove rimelig tvil at min klient forsøkte å drepe politifolkene, sier Mæland til Politiforum umiddelbart etter at frikjennelsen var klar.

Politiforum var eneste medie til stede i lagmannsretten i dag.

I sin rettsforklaring forklarte tiltalte hvordan han ville ha brukt våpenet hvis han ønsket å drepe tjenestemennene, for å underbygge sin forklaring på at han ikke ønsket å drepe. I tillegg viste videoopptaket fra bensinstasjonen der skyteepisoden skjedde, en annen situasjon enn det tjenestemennene har gitt.

– Det bekrefter bare at også polititjenestemenn ikke husker annerledes enn andre mennesker. Det styrket min klient at kriminalteknikerne ikke fant kulen fra tiltaltes våpen i det nedslagsfeltet den ville ha vært i hvis den var rettet mot tjenestemannen. Det bidro til å styrke min klients forklaring, sier Mæland.

LES POLITIFOLKENES EGEN BERETNING AV DRAMAET HER

På vegne av sin klient fremfører han en beklagelse til tjenestemennene som opplevde situasjonen.

– Han skjønner at det er tungt for politifolkene og håper de vil motta hans beklagelse, sier Mæland.

Brukte ammunisjon som ikke passet

Det er gjennom bevisene som er fremlagt kjent at mannen var påvirket av flere narkotiske stoffer da han løsnet skuddet mot politimannen på få meters hold. Og det er kjent at våpenet han var i besittelse av, var stjålet fra en privatperson i Larvik.

Våpenet hadde han ladet med ammunisjon som egentlig ikke passet til våpenet. Ammunisjonen hadde litt mindre diameter enn det våpenet var laget til. Det gjorde trolig at pistolens selvladerfunksjon ikke fungerte, slik at det derfor ikke kunne avfyres flere enn det ene skuddet.

Det har åpenbart også gjort noe med hvor treffsikkert pistolen var da den ble avfyrt. Lagmannsrettens jury fant likevel grunn til å tro på tiltaltes forklaring om at han ikke ønsket å drepe tjenestemennene. Han er dermed frikjent for den mest alvorlige delen av tiltalen som lød på drapsforsøk mot to polititjenestemenn.

Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i juni 2015.

Aktor statsadvokat Thorbjørn Klundseter ønsker ikke å kommentere frikjennelsen for drapsforsøk før han har lest premissene i dommen, men sier samtidig at dette er også et eksempel på hvordan man går fra en begrunnet domfellelse i tingretten til en ubegrunnet frifinnelse i jurysaker. Han ba om to år og seks måneders fengsel for det som tiltalte ble kjent skyldig for.

Det er ventet at domsavsigelsen er klar om noen dager.