Med skiltplate mot skiltplate låser Follos UEH-lag narkokuréren, så han ikke kan stikke av. Follo-politiet setter stor pris på å kunne trene tekniske operasjoner i eget hus.
Med skiltplate mot skiltplate låser Follos UEH-lag narkokuréren, så han ikke kan stikke av. Follo-politiet setter stor pris på å kunne trene tekniske operasjoner i eget hus.

Follo: Bygde eget treningssenter

Mens tilblivelsen av et nasjonalt beredskapssenter er i en tilsynelatende evig runddans, har Follo politidistrikt nå laget sitt eget treningssenter.

Publisert Sist oppdatert

– Se her, sier politioverbetjent Jan Eivind Myklatun begeistret, og griper tak ei solid ståldør.

− Denne kostet oss 30.000 kroner å lage. Det har spart oss for mange kroner.

− 30.000 for ei dør? Og det er billig?

− Javisst. Dette er ei spesialdør som vi bruker når mannskapet skal trene endring av låst dør med rambukk. Her kan to mann løpe med full fart med rambukken inn i døra. Og uten at noe ødelegges, bryter de noen stålsplinter som står mellom karm og dørblad, og døren fyker opp. Ingenting annet går i stykker, sier Myklatun, som har vært prosjektleder for treningssenteret.

Tidligere brukte politidistriktet opp mot 60.000 kroner hvert år på å transportere operative til et egnet treningssted for å trene rambukk mot dør. Nå gjør de det nærmest gratis, hvert år.

LES OGSÅ: Oslo politidistrikt måtte stenge treningssenteret av helsemessige årsaker

– Måtte improvisere før

Totalt har han brukt nærmere 300.000 kroner på å innrede det tidligere dekklageret. 2000 kvadratmeter grunnflate i første etasje, og ytterligere cirka 1000 kvadratmeter i en mesanin i andre etasje, oppe under taket i det store lageret.

Politiforum besøker treningssenteret en helt vanlig hverdag. Vi møter veltrente bevæpnede menn og kvinner som trener operativt. Bak en skillevegg smeller en uniformert politimann i bakken, og to kolleger har i løpet av sekunder fått på ham håndjern. Tunge biler står klare til å torpedere en skurkebil med narkotika.

Prosjektleder Jan Eivind Myklatun i Follo politidistrikt.
Prosjektleder Jan Eivind Myklatun i Follo politidistrikt.

Follos godt trente UEH-lag gjør seg klare til demo når justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) kommer på visitt. Det hersker en slags kontrollert uorden i treningssenteret.

– Før brukte jeg en mann nesten på heltid bare for å finne bygg som skulle rives, og som vi kunne bruke til trening. Hele tiden måtte vi improvisere for å få gjennomført den årlige operative treningen. Med dette bygget, kan vi lage øvingsopplegg som passer til øvingsdirektivet fra Politidirektoratet. Øvingsleiligheten har vegger som går på skinner. Det gjør at vi kan flytte dører og vegger, og skape ulike treningsforutsetninger slik at mannskapet ikke vet hva som venter dem i øvingsleilighetene, sier Myklatun.

Trenger tyngre biler

Tajik får se UEH øve på pågripelse av personer som overleverer et større parti narkotika. Dette skjer inne i en bil som er plassert i den store hallen. På signal fra observasjonsposten oppe i tredje etasje, kommer to store amerikanske SUV i stor fart inn fra skjult sted. De låser bilen med de kriminelle mellom seg, slik at den ikke kan rømme, og på sekunder er rutene i øvingsbilen knust, to «kriminelle» revet ut av bilen, lagt i bakken og påført håndjern.

– Vi trenger tyngre biler til slikt, fordi at de kriminelle ikke skal dytte bort politibilen hvis de forsøker å stikke av, sier UEH-leder Arne Rønningen fra sin post i tredje etasje.

– I en reell situasjon hadde politibilene kjørt forholdsvis hardt inn i bilen med de kriminelle, det vi kaller «plate til plate-kontakt». Her på øvelsen markerer vi ved å stanse inntil for å unngå å ødelegge bilene, fortsetter han.

Neste øvelse er viet tema «Pågående dødelig vold». Scenariet er fra et offentlig kontor der en person ønsker å drepe mange personer, og mens han gjør dette, tenner han på bygget. Skuddene synger i ørene, og røykmaskinen røyklegger det farlige området.

– Det er bare teaterrøyk, beroliger UEH-sjefen.

Røyk og dårlig sikt stopper ikke UEH-mannskapet fra Follo. Iført skuddsikre vester og oksygenutstyr likt det brannvesenet bruker, entrer de en svært krevende situasjon med en bevæpnet gjerningsmann løs. Nok en gang vinner UEH - de lokale spesialstyrkene - mens justiskomiteens leder og politimesteren observerer det hele fra en gangbru over øvingslokalene.

Skytebane har de imidlertid ikke i øvingssenteret.

– Nei, skytebane har vi bygd inn i vårt nye politihus, sier Myklatun fornøyd.

Imponerte politikerne

Ap-politiker Tajik lot seg imponere av Follos øvingssenter.

–Treningssenteret de har så veldig bra ut. Det handler om et politi som skal være godt forberedt. Da må politifolkene øve regelmessig på en hensiktsmessig måte. Her så vi et godt og rimelig sted. Slike treningsfasiliteter burde ethvert politidistrikt ha, sier Tajik.

Hun mener måten Follo pd fått til etableringen av senteret i godt samarbeid med lokale aktører var et godt initiativ.

– Man blir ikke bedre uten å trene. Politiets oppgaveutførelse og sikkerhet er viktig både for innbyggerne og politiet selv, sier Tajik.

Justiskomiteens Jorodd Asphjell (Ap) advarer politiet mot å lage for store og sentraliserte treningssentre.

– Da går det bort mye tid på transport og overnatting. Jeg synes rett og slett det er flott med slike lokale sentre. Kanskje politiet gjennom sparte ressurser ved kommende sammenslåinger kan frigjøre ressurser til å få slike sentre i flere politidistrikter? sier han.