Svenske politifolk føler seg usikre, og flere slutter i jobben enn før.
Svenske politifolk føler seg usikre, og flere slutter i jobben enn før.

Flere svenske politifolk slutter etter omorganisering

300 har sluttet på halvannet år: – Ikke nok penger til omorganiseringen.

Publisert Sist oppdatert

Flere svenske politifolk slutter i jobben enn før. 300 politifolk har sluttet i jobben de siste 18 månedene, og 110 det første halvåret i år, ifølge Sveriges radio.

Politifolk Sveriges radio har snakket med, sier frustrasjonen over og misnøyet med omorganiseringen av det svenske politiet vokser blant politiets rekker. Mangel på penger gjør at politiet etter omorganiseringen, som trådte i kraft 1. januar i år, må kutte i budsjettene.

Tidligere trafikkpolitibetjent Erica Bäckius sier hun sluttet på grunn av usikkerhet rundt hvordan arbeidsplassen vil være framover.

– Selve arbeidsoppgavene er ikke annerledes, men organisasjonsmessig er det uro. Ingen vet hva slags tjeneste de får i framtiden. Den nye organisasjonen sa at man skulle komme nærmere innbyggerne. Men det føles ikke sånn, det finnes ikke penger til omorganisering, sier Bäckius.

LES OGSÅ: Sverige deler landet i sju

Fordobling i antall som slutter

Ansatte i politiet i Dalarna skal frivillig ha tatt på seg lengre vakter, på opptil tolv timer, for å kunne reise ut og være politi i utkanten av området. Ifølge Sveriges radio har antallet som forlater politiet fordoblet seg de siste årene. 190 forlot politiet i fjor.

Kajsa Möller i Polismyndigheten sier en del av forklaringen ligger i den store forandringen svensk politi står i. Hun påpeker imidlertid at det fortsatt er under én prosent av de ansatte som slutter.

– En viss utskifting er sunt å ha. Det mest interessante er å se på hva som er årsaken til at man slutter. Og der kan vi, synes jeg personlig, gjennomføre flere kvalitative, gode samtaler med de som slutter, sier Möller til den svenske statskanalen.