Forstaden Tensta i Stockholm er blant stedene politiet har hatt ekstra nærvær og innsats det siste året. Blant annet har de beslaglagt biler og eiendeler fra kriminelle gjenger. Kriminelle som deltar i narkotikahandel er kilden til mye av volden, ifølge svenske betjenter Politiforum har snakket med.

Flere områder krever spesiell politiinnsats i Sverige

Svensk politi kommer til å legge til nye områder på lista over «særlig utsatte områder».

Publisert Sist oppdatert

Svensk politi har siden desember 2015 hatt 15 områder i svenske byer og forsteder på sin liste over «særlig utsatte områder». Disse områdene kan, ifølge en rapport fra politiet i desember 2015, kjenntegnes av manglende tillit til rettsvesenet, vanskelige arbeidsforhold for politiet, parallelle samfunnsstrukturer og elementer av voldelig religiøs ekstremisme.

For å bedre forholdene i de særlig utsatte områdene satser politiet på forebyggende arbeid, narkotikabekjempelse, samarbeid med andre etater og kontinuerlig politinærvær.

Ifølge Sveriges radio vil politisjef Dan Eliasson nå øke antall områder med denne statusen. Åtte nye områder vil komme til i en oppdatert rapport, og 23 områder vil ha status som særlige utsatte områder før sommeren, melder radiokanalen. Bydelen Tynnered i Gøteborg skal være blant områdene som tilføyes lista.

Skytes mer enn før

Da Politiforum besøkte Järva-politiet utenfor Stockholm i september i fjor, fortalte politifolk om hvordan det å bli utsatt for vold ikke var uvanlig. I Järva-området, bestående blant annet av forstedene Rinkeby og Tensta, og i naboområdet Sollentuna var det til sammen hele 62 skuddvekslinger fra januar til oktober i fjor, ifølge Sveriges radio.

I hele Stockholm fylke ble det skutt 105 ganger fra januar til oktober. De første tre månedene av 2017 skjedde det 21 drap eller skuddvekslinger i Malmø, ifølge Expressen.

Ifølge svensk politi hjelper konstant nærvær og samarbeid med andre aktører på situasjonen. De peker på at forholdene har bedret seg i bydelene Araby i Växjö sørøst i Sverige, Vivalla i Ørebro vest for Stockholm og i Botkyrka rett utenfor Stockholm by.

Disse 15 områdene står foreløpig på politiets liste som «særlig utsatte områder»

 1. Vivalla, Örebro
 2. Hallunda/Norsborg, Botkyrka
 3. Husby, Stockholm
 4. Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
 5. Rinkeby/Tensta, Stockholm
 6. Araby, Växjö
 7. Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
 8. Södra Sofielund (Seved), Malmö
 9. Bergsjön, Göteborg
 10. Biskopsgården, Göteborg
 11. Gårdsten, Göteborg
 12. Hammarkullen, Göteborg
 13. Hjällbo, Göteborg
 14. Lövgärdet, Göteborg
 15. Skäggetorp, Linköping

Kilde: Rapporten «Utsatta områden», Svensk politi desember 2015

Powered by Labrador CMS