Fikk over 500 tips og flere oppklarte saker

«Åsted Norge» ble en suksess både for TV-kanalen og politiet. Nå går programskaperne i gang med en ny sesong.

Publisert Sist oppdatert

Da Åsted Norge startet opp på nyåret, var det med mål om å bidra til å løse gamle og uoppklarte politisaker gjennom å skaffe tips på direktesendt TV. Når første sesongs åtte programmer er unnagjort, er konklusjonen klar:

– Vi er veldig fornøyde med første sesong, fordi vi sammen med seerne klarte å hjelpe politiet videre i enkelte saker, sier programleder Jens Christian Nørve.

– Vi fikk inn 500-600 små og store tips. I noen tilfeller har det bidratt til at politiet har oppklart saker, i andre har de kommet videre. Vi har også fått antydninger om at politiet står foran et gjennombrudd i en annen av de store sakene vi har omtalt, fortsetter han.

Tatt etter 12 timer

Allerede rett i etterkant av første program pågrep Oslo-politiet to personer, mistenkt for tyveri fra eldre kvinner som de lurte til å ta ut penger i minibanken. Disse ble gjenkjent på overvåkningsbilder vist på TV.

I andre program ble to kvinnelige lommetyver etterlyst og raskt gjenkjent. Under 12 timer senere var de pågrepet i Sandnes, og både kvinnene og to mannlige medsammensvorne er nå domfelt for lommetyveriene. I dommen fra Nedre Telemark Tingrett understrekes det også:

«Dersom fotografier av de to kvinnelige tiltalte ikke hadde vært vist på TV2 i programmet Åsted Norge, ville de tiltalte sannsynligvis ikke blitt pågrepet før de forlot Norge».

– For et par uker siden ble også en kvinne og en mann pågrepet i Oslo, siktet for et brutalt hjemmeran av en bankfunksjonær i Korgen i Nordland i 2014. Dette skjedde utelukkende på grunn av tips fra seerne, sier Nørve.

Også seertallene understreker suksessen, mener programlederen.

– I snitt så 559.000 personer hvert av de åtte programmene direkte. Så vi mener derfor det har vært en vellykket sesong én.

To nye sesonger

Nå har TV2 bestilt to nye sesonger av Åsted Norge, hvorav den første begynner i august. Redaksjonen jobber kontinuerlig med å finne aktuelle saker, men Nørve skulle gjerne ønsket seg at politiet selv var mer aktive med å tipse om potensielle saker til programmet.

– Vi skulle nok sett at politifolk med uoppklarte saker var litt mer proaktive, og så oss som et hjelpemiddel. De fleste sakene vi tok opp i sesong én, var det våre reportere selv som hadde funnet fram til. Vi ønsker å være et politioperativt verktøy, og håper at flere politifolk vil komme med innspill til neste sesong, sier han.