Robin Schaefer, varsleren i Monika-saken.
Robin Schaefer, varsleren i Monika-saken.

Får pris for Monika-varsling

Robin Schaefer får den høythengende Stiftelsen Fritt Ords pris 2015 for varslingen i Monika-saken. – Jeg er overveldet og svært beæret, sier Schaefer.

Publisert Sist oppdatert

Schaefer deler prisen med Jan Erik Skog, som varslet om uregelmessigheter i busselskapet Unibuss. Prisen får de to for å avdekke kritikkverdige forhold i norsk arbeidsliv.

Prisen er stiftelsens høyeste utmerkelse, og prisbeløpet på 400.000 kroner deles mellom de to mottakerne.

– Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sier styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

– Jeg er overveldet og svært beæret over å bli tildelt denne prisen som setter søkelys på noe svært viktig i samfunnet. Jeg håper også den bidrar til at mennesker i en sårbar situasjon blir tatt på alvor, og at vi aldri glemmer at denne saken handler om en mor og hennes datters altfor tidlige bortgang, sier Schaefer i en kommentar.

"De to har hatt enkelte støttespillere i sitt varslingsarbeid, men har fremfor alt møtt kraftig motstand over lengre tid internt på sine arbeidsplasser. For begge har det derfor krevd mot og vært en stor personlig belastning å bruke ytringsfriheten. Mye tyder på at det ikke er blitt lettere å være varsler i Norge de siste årene. Takhøyden for kritikk og ytringer er lav mange steder i samfunnslivet, og varslere møter oftere motstand og utfrysing enn konstruktiv samarbeidsvilje", heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Prisutdelingen finner sted torsdag 7. mai 2015 kl. 19 i Den norske Opera & Ballett i Oslo.