Politimester Hans Sverre Sjøvold får godkjentstempel av de tillitsvalgte, for måten han har ansatt lederne i Oslo politidistrikt på.
Politimester Hans Sverre Sjøvold får godkjentstempel av de tillitsvalgte, for måten han har ansatt lederne i Oslo politidistrikt på.

Fagforeninga freder prosessen før lederansettelser i Oslo

Garanterer for en ryddig prosess når nye ledere har fått tilbud om jobb.

Publisert Sist oppdatert

Ansettelsene av de nye lederne på nivå to i nye Oslo politidistrikt er nå landet. Det er blant annet lederne av de ulike driftsenhetene og avsnittene i det nye distriktet som nå har fått tilbud om jobbene, men allerede før ansettelsene er offentlige, har de rukket å vekke kritiske reaksjoner.

Dagbladet skriver i dag at reaksjonene har vært sterke som følge av at verken Gro Smogeli eller Einar Aas var innstilt på den første lista som ble sendt til ansettelsesrådet, når sjef for alvorlig kriminalitet skulle innstilles. Flere skal stille spørsmålstegn ved prosessen.

Lokalavisa for Asker og Bærum, Budstikka, melder om reaksjoner fra de ansatte, fordi det ser ut til at alle de nye sjefene kommer fra gamle Oslo politidistrikt. 17-0 i favør gamle Oslo politidistrikt, ser ut til å bli fasiten, ifølge avisa.

Men nå går Oslo politiforening ut og freder sin egen politimester og ansettelsene han har gjort.

– Oslo politiforening er godt fornøyde med prosessen rundt ansettelsene på nivå to. Vi har hatt med en representant gjennom hele prosessen, og har opplevd prosessen som ryddig og god, sier 2. nestleder i Oslo politiforening, Marius Bækkevar, til Politiforum.

– Vi har hatt innsyn i vurderingene

Fagforeninga har en rolle i ansettelsesrådet. Selv om Oslo poiltiforening erklærte personalløpet som ble gjennomført tidligere i år som en katastrofe, er de godt fornøyde med ansettelsesprosessen rundt de nye lederne.

– Hva gjør at dere mener prosessen har vært god?

– Vi har hatt innsyn i den. Da kan vi garantere at ansettelsene har skjedd etter samme kriterier for alle. Vi har innsyn i søkernes kompetanse og vet at de har fått en lik behandling i prosessen. Den har vært transparent for oss. Vi kritiserte personalløpet for å være en lukket prosess, men her har vi hatt innsyn i vurderingene, sier Bækkevar.

Bækkevar trekker blant annet fram at intervjuene av søkerne til stillingene er gjort både internt og av et eksternt firma. Han forteller at det er deres rolle å se til at prosessen går skikkelig for seg.

– Derfor har vi ikke tatt stilling til rangering av søkerne, det ligger hos politimesteren. Men vi kan gå god for at den gode prosessen legger til rette for at politimesteren har kunnet plukke ut en bra ledergruppe.

– Hadde det ikke vært bra om det var en mer representativ fordeling mellom Oslo og Asker og Bærum når det kom til de nye lederne?

– Det ikke rollen vår i ansettelsesprosessen å vurdere det. Det ligger hos politimesteren. Vi skal se til at prosessen går riktig for seg.

Disse får lederjobbene i Oslo politidistrikt

FP (felles enhet for påtale)
Beate Brinch Sand. Politiinspektør, i dag ansatt som påtaleleder på seksjon for volds- og seksualforbrytelser i gamle Oslo politidistrikt.

FOT (felles enhet for operativ tjeneste)
Johan Fredriksen. Politiinspektør, i dag ansatt som leder for fellesoperativ seksjon i gamle Oslo politidistrikt.

FEF (felles enhet for forebygging)
Janne Stømner. Politiinspektør, i dag ansatt som stasjonssjef på Manglerud politistasjon.

FEE (felles enhet for etterretning og etterforskning)
Grete Lien Metlid. Politiinspektør, i dag ansatt som leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i gamle Oslo politidistrikt.

FKE (felles kriminalenhet)
Egil Jørgen Brekke. Politiinspektør, i dag ansatt som leder for felles kriminalseksjon i gamle Oslo politidistrikt.

FUF (felles enhet for utlending og forvaltning)
Jan Eirik Thomassen. Seksjonssjef, i dag ansatt som seksjonssjef for grense- og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet.

GDE1 (geografisk driftsenhet Sentrum/Grønland)
Tore Soldal. Politiinspektør, i dag ansatt som stasjonssjef på Sentrum politistasjon.

GDE2 (geografisk driftsenhet Asker/Bærum/Majorstuen)
Stein Olav Bredli. Politioverbetjent, i dag ansatt som leder for voldsavsnittet på seksjon for volds- og seksualforbrytelser i gamle Oslo politidistrikt.

GDE3 (geografisk driftsenhet Stovner/Manglerud)
John Roger Lund. Politiinspektør, i dag ansatt som stasjonssjef på Stovner politistasjon.