Åslaug Golf Kaardal løp inn til 3.10.55 under politi-EM i maraton.
Åslaug Golf Kaardal løp inn til 3.10.55 under politi-EM i maraton.

Er dette Norges raskeste politifolk?

I helgen går EM i maraton for politifolk av stabelen. Norge sender fire til løypa i Graz i Østerrike.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 10.00 på søndag går startskuddet i Graz i Østerrike. Da skal det avgjøres hvilken politimann og politikvinne i Europa som er best på å løpe langt.

– Vi har plukket ut en gjeng som representerer Norge på en god måte, forteller Åslaug Golf Kaardal, mens hun og de tre andre løperne venter på flyet på Gardermoen fredag formiddag.

Kaardal er lensmannsbetjent i Lærdal i Sogn og Fjordane og leder for de norske løperne politi-EM i maraton. I tillegg til Kaardal, skal Hilde Solland Plassen som til daglig jobber på politistasjonen i Haugesund, delta på kvinnesiden. I herreklassen deltar Frode Stenberg, etterforsker i Romerike politidistrikt, og Sondre Teigen Lillebostad ved lensmannskontoret i Sogndal.

Imponerende resultater så langt i år

Sondre Teigen Lillebostad, Frode Stenberg, Åslaug Golf Kaardal og Hilde Solland Plassen deltar i politi-maraton i Østerrike i helga.
Sondre Teigen Lillebostad, Frode Stenberg, Åslaug Golf Kaardal og Hilde Solland Plassen deltar i politi-maraton i Østerrike i helga.

Sondre Teigen Lillebostad, Frode Stenberg, Åslaug Golf Kaardal og Hilde Solland Plassen var Norges fire deltakere under politi-EM i maraton i helgen. Foto: Privat

EM i maraton for politifolk arrangeres hvert fjerde år. Lørdag vil det bli utdeling av startnumre og gjennomgang av løypa i den østerrikske byen. Kaardal mener de er godt forberedt før søndagens 42 kilometer, men er noe tvilende til sin egen form.

– Jeg vet at de to guttene har trent godt og er bra forberedt. Hilde har hatt en prolaps som gjorde at hun løp årets første maraton i Oslo for tre uker siden, men er godt trent. Selv har jeg vært litt småskadet, men bestemte meg for at jeg stiller til start.

En internettsøk viser at de fire går inn i mesterskapet med sekundene og resultatene på sin side. Kaardal er en erfaren løper. I april løp hun inn til tiende plass i Wien maraton på 3.03.15. I forrige EM for politifolk ble hun nummer 21.

Hilde Solland Plassen løp inn til sjuende plass i Oslo maraton for tre uker siden, med tiden 3.07.11. Frode Stenberg satt ny løyperekord i motbakkeløpet Bjønnåsen Opp Mesterskap i juni. Og Sondre Teigen Lillebostad, som skal løpe sitt første maraton nå, besøkte alle ti de turisthyttene i Tafjordfjella på under 24 timer sammen med to kamerater i sommer. Det er såpass imponerende at turen fikk omtale av NRK.

Vil under tre timer

Med andre ord er det en god kvartett som løper for norsk politi.

– Vi holder bra nivå i Norge, med tanke på at vi har familie og jobb ved siden av, mener Kaardal.

Man må være blant de åtte beste politifolkene i landet sitt på maraton for å bli kvalifisert til EM. Men Norges Politiidrettsforbund har valgt å ta ut kun fire. Målet for EM er å løpe under tre timer.

– Jeg vet at guttene vil under tre timer. Og det er drømmen for oss jentene også, selv om vi er litt usikre på om det vil gå, sier Kaardal.

Verdens raskeste politimann? Ukraineren Andrii Naumov har vunnet de to siste mesterskapene. Foto: USPE.org

Deres personlige rekorder ligger rundt den tiden. Stenberg har tidligere løpt maraton på 2.56, Plassen på akkurat tre timer og Kaardal akkurat innenfor på 2.59.57. Lillebostad løper sitt første hele maraton, men har 1.23.59 som rekord på halvmaraton.

Overlegne ukrainere

Likevel levnes de trolig de fire liten mulighet til å blande seg med de aller beste.

Den raskeste kvinnen i forrige mesterskap var ukrainske Yuliya Ruban med tiden 2.31.13. På herresiden har ukraineren Andrii Naumov vunnet de to siste mesterskapene i 2006 og 2010, og han er dermed europas utvilsomt raskeste politimann over 42 kilometer. For fire år siden løp han på 2.13.49.

Hva som gjør ukrainsk politi til verdens best trente er vanskelig å si, men hadde Naumov deltatt i OL i London i 2012 med samme tid, ville det holdt til 14. plass(!).

– Nivået i politi-EM er høyt. De beste er blant de aller beste i Europa. Det er få i Norge som har sjanse til å holde de tidene, slår Kaardal fast.

– Får dere noen gang bruk for den ekstreme kondisjonen i jobben?

– God kondisjon er nok noe vi har fordi vi vil holde oss i form og konkurrere. Det er sjelden kondisjonen brukes til å løpe etter folk på jobb, avslutter maratonløperen.

Politiforum.no oppdaterer deg på resultatene fra Politi-EM i maraton i helgen.