Studenter under en øvelse på skytebane i november 2012
Studenter under en øvelse på skytebane i november 2012

En av tre studenter vil bære våpen

I følge en undersøkelse gjort ved Politihøgskolen (PHS) ønsker en tredjedel av studentene å bære våpen i tjenesten.

Publisert Sist oppdatert

En tredjedel av studentene støtter generell bevæpning, en tredjedel sier nei og en tredjedel har ikke tatt stilling til spørsmålet, skriver PHS på sine nettsider.

PHS har gjennomført en stor studentundersøkelse som tar for seg politistudentenes holdning til politiyrket. Som en del av undersøkelsen fikk studentene spørsmålet om hvorvidt de ønsket å alltid bære våpen i tjenesten.

Av de spurte svarte 32 prosent ja, 33 prosent svarte nei, og 35 prosent oppgav at de ikke har tatt stilling til spørsmålet.

I alt har 462 av avgangselevene ved PHS 2013 svart på spørsmålet.

Flere enn før ønsker våpen

- Tidligere undersøkelser blant Politiets Fellesforbunds (PFs) medlemmer viste i 2011 at 60 prosent var mot, 20 prosent for og 20 prosent var ubestemte, sier førsteamanuensis Silje Bringsrud Fekjær ved PHS, til skolens nettsider.

- Landsmøtet til PF i 2012 gikk inn for generell bevæpning. Men sammenligner vi svarene fra studentene med PF-medlemmene sine svar gitt i 2011 ser vi at andelen som ikke har tatt stilling til spørsmålet er høyere blant studentene. Ser vi på de medlemmene som har tatt stilling, er studentene mer positiv til spørsmålet om generell bevæpning, sier Bringsrud Fekjær.

Slik ble pørsmålet stilt i undersøkelsen:

- Bør politiet alltid bære våpen i tjenesten?

Ja: 32 prosent

Nei: 33 prosent

Har ikke tatt stilling: 35 prosent

Totalt: 100 prosent (462)