NYTT: Slik ser det nye politihelikopteret ut. Leverandøren er Leonardo Helicopters, og er av typen AW169.
NYTT: Slik ser det nye politihelikopteret ut. Leverandøren er Leonardo Helicopters, og er av typen AW169.

Dette er politiets nye våpen mot terror og kriminalitet

Leonardo Helicopters vant anbudskonkurransen. Det er helikoptertjenesten fornøyd med.

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet har valgt Leonardo Helicopters som leverandør av de nye politihelikoptrene AW169, det skriver politiet på sine hjemmesider i ettermiddag.

Med en samlet lokalisering på nytt beredskapssenter på Taraldrud i Akershus vil de nye helikoptrene utgjøre en økning i politiets beredskap mot terror og annen alvorlig kriminalitet, ifølge POD.

Og det er lederen av helikoptertjenesten enig i.

– Vi er fornøyde, sier Freddy Rotseth til Politiforum.

Kontrakten melleom POD og Leonardo Helicopters omfatter i første omgang kjøp av tre helikoptre, med opsjon på ytterligere tre av samme type.

Disse kan være operative fra og med 2019.

Et kraftig løft

Det nye helikoptret kan frakte seks personer i tillegg til besetningen, og det har en betydelig større rekkevidde sammenlignet med dagens politihelikopter. Det kan også opereres fra andre baser i kortere tidsperioder.

Helikoptertypen er en moderne maskin med to motorer som er godt egnet til politiets formål, skriver POD. Oppgavene blir søk, observasjon, spaning og transport av innsatspersonell.

Det kan også benyttes som ildstøtteplattform for skarpskyttere, og helikoptrene er bygget slik at omkonfigurering mellom de ulike rollene gjøres raskt og enkelt.

670 millioner kroner

Investeringen er på om lag 313 millioner kroner, mens hele kontrakten, som gjelder kjøp, drift og vedlikehold over 10 år, er i overkant av 670 millioner kroner.

Airbus Helicopters var også med i anbudskonkurransen med modellen H145T2, men det var altså Lenoardo Helicopters som trakk det lengste strået.

Kontrakten skal etter planen signeres i august.

Det var i fjor høst at daværende justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) slapp nyheten om at regjeringen hadde bestemt seg for å kjøpe to nye helikoptre til politiet, med opsjon på et tredje. En av gladnyhetene under revidert nasjonalbudsjett, var beslutningen om å innløse denne opsjonen.