Politiredaktør Odd Reidar Humlegård på Politiets Fellesforbunds landsmøte.
Politiredaktør Odd Reidar Humlegård på Politiets Fellesforbunds landsmøte.

Dette er de nye hovedsetene

Politiets nye hovedseter er nå utpekt. Det ble gjort to endringer fra Politidirektoratets (POD) opprinnelige forslag.

Publisert Sist oppdatert

Ski ble hovedsete i Øst politidistrikt, mens Tønsberg ble hovedsete i Sør-Øst politidistrikt, melder POD i en pressemelding.

Dermed ble Drammen og Sarpsborg vraket. Dette blir dermed de nye politidistriktene:

Finnmark PD: Kirkenes
Troms PD: Tromsø
Nordland PD: Bodø
Trøndelag PD: Trondheim
Møre og Romsdal PD: Ålesund
Vest PD: Bergen
Sør-Vest PD: Stavanger
Agder PD: Kristiansand
Sør-Øst PD: Tønsberg
Oslo PD: Oslo
Øst PD: Ski
Innlandet PD: Hamar

Takker for innspill

- Vi har vært åpne for å endre konklusjoner i møte med gode argumenter og nye faktaopplysninger. Jeg vil takke alle som har bidratt med gode høringsinnspill. Vi har vurdert samtlige grundig og systematisk. Høringsrunden har bidratt til bedre og mer velfunderte beslutninger, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i pressemeldingen.

Han uttrykker forståelse for skuffelse over de endelige beslutningene.

- Det er stort engasjement for hvor de nye hovedsetene skal ligge – både i etaten og lokalsamfunn ulike steder i landet. Mange har kjempet for sin by, og det er uunngåelig at noen blir skuffet. Jeg er likevel trygg på at vi har tatt riktige beslutninger. Totalt sett mener jeg dette gir de nye distriktene beste mulige arbeidsbetingelser for å levere gode polititjenester der folk trenger oss, sier Humlegård.

Åpenbare valg

I flere av politidistriktene var valget av hovedseter åpenbart fra starten av. Kirkenes var politisk besluttet som hovedsete i Finnmark, og Kristiansand skulle videreføres som hovedsete i Agder politidistrikt - som ikke blir berørt av reformen.

Også valgene av de største byene Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo ble vurdert som ukontroversielle.

Spørsmålstegnene var knyttet til politidistriktene Møre og Romsdal, Innlandet, Sør-Øst og Øst, og det ble altså endringer i to av disse distriktene.

I begynnelsen av oktober slapp POD sitt forslag til nye hovedseter i de tolv nye politidistriktene. Da høringsfristen gikk ut den 17. november, hadde det kommet inn over 240 høringssvar fra kommuner, fylkeskommuner, politidistrikter, 110-sentraler og andre høringsinstanser.

- Ingen skinnprosess

På en høringskonferanse i oktober understreket politidirektør Odd Reidar Humlegård at POD var i tvil om flere av forslagene.

- Derfor er det viktig at dere gir innspil nå, og sikrer oss et best mulig beslutningsgrunnlag. Vi har ingen prestisje i dette. Vår hensikt er å sikre best mulig organisering. Hvis vi får mange og grundige innspill, kan det hende vi endrer noe, understreket han, og fortsatte:

- Dette er ingen skinnprosess.

Skal ta hele politidistriktet i bruk

Hvor fagmiljøene skal ligge internt i politidistriktene, skal nå bli klart gjennom lokale prosesser ledet av den nye politimesteren.

- Det er et mål å ta hele politidistriktet i bruk, sier Humlegård i pressemeldingen.