Det skal streikes 28. januar. Ingen uniform, men hold fanen hevet, oppfordrer Politiets Fellesforbund.
Det skal streikes 28. januar. Ingen uniform, men hold fanen hevet, oppfordrer Politiets Fellesforbund.

Dette betyr streiken for deg

Det skal streikes over 40 steder i landet. Har du rett til å gå fra jobben?

Publisert Sist oppdatert

Om to uker, onsdag 28. januar, streiker Unio, LO og YS mot endringer i arbeidsmiljøloven. Politiets Fellesforbund er et Unio-forbund og deltar dermed i streiken.

Arbeidstakerorganisasjonene frykter blant annet at regjeringen skal innføre endringer i arbeidsmiljøloven som gjør midlertidige stillinger vanligere og som gjør at du som arbeidstaker kan bli pålagt mer overtidsarbeid for mindre overtidsbetaling.

Vi har samlet informasjonen du trenger før streiken 28. januar.

** Får jeg beskjed om jeg skal streike?

Nei. Streiken er en politisk streik. Dette innebærer ikke at medlemmene tas ut i streik, slik som for eksempel i forbindelse med tariff- og lønnsoppgjør. Men politisk streik er hjemlet i loven og det gjør at du kan gå fra jobben for å delta på egenhånd.

– Hva skjer hvis arbeidsgiver ikke ønsker at du skal streike, Unio-leder Anders Folkestad?

– Dette er en fullt lovlig streik. Den er varsla og arbeidsgiver kan ikke uten videre nekte det. Men vi er også klare på at helse og sikkerhet skal ivaretas, og i politiet bør det være en lokal vurdering av beredskap og sikkerhet. Men i utgangspunktet har du rett til å streike og arbeidsgiver kan ikke bare si at de ikke ønsker at du skal delta, sier Folkestad.

** Hvor skal det streikes?

Det skal streikes over hele landet, og det skal foreløpig markeres over 40 steder i Norge. Alle steder skjer det på ca. samme tidspunkt, klokka 14. Full oversikt over steder og tider finner du på nettsiden mittarbeidsliv.no.

Hovedarrangementene er i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Det blir apeller på de ulike stedene.

I Oslo taler Unio-leder Anders Folkestad, i Tromsø holder PF-leder Sigve Bolstad. I Bergen Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet, i Trondheim Eli Gunhold By fra Sykepleierforbundet. PFs nestleder Unn Alma Skatvold holder apell i Arendal.

** Får jeg lønn under streiken?

Du risikerer å bli trukket i lønn for de to timene streiken varer, fra klokka 14 til klokka 16. Det utbetales ikke streikebidrag for deltakelse i politisk streik, og PF vil ikke dekke eventuelt tapt lønn.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier han likevel håper at så mange som mulig deltar.

– Det er viktig at folk deltar i den politiske streiken. Skal vi greie å få til endringer i denne saken, må vi vise arbeidsministeren at det er massiv motstand mot forslagene til endringer. Det krever at alle kommer seg ut i gatene og viser motstanden, oppfordrer Bolstad.

** Skal jeg ha på uniform?

Nei. Politiets Fellesforbund har sendt ut informasjon til sine lokallag om at det ikke skal brukes uniform hvis man deltar i streiken selv. Men politifolk som er der for å ivareta sikkerheten skal som vanlig ha på uniformen sin.

Politiets Fellesforbund oppfordrer til bruk av faner og annet materiell, for å likevel gjøre det synlig hvem som deltar. PF oppfordrer også lokale arrangører til å tenke sikkerhet og å avklare det med eget politidistrikt.