- Det handler om fremtiden

Unio stat streiker ikke bare for bedre lønn for dagens ansatte. Framtidens statsansatte er vel så viktige.

Publisert Sist oppdatert

Det sa forhandlingsleder for Unio stat, Arne Johannessen, under en streikemarkering i Klingenberg kino mandag.

Unio stat brøt meklingen med staten natt til lørdag, og står nå alene igjen i streik etter at LO stat og YS stat aksepterte statens tilbud.

- Har valgt riktig

Johannessen medgir overfor Dagens Næringsliv at tilbudet Unio stat takket nei til, er svært bra sammenlignet med hva andre land kan regne med.

Under streikemarkeringen viste han imidlertid til samtaler med lokaltillitsvalgte fra hele landet, som viste en bred støtte til avgjørelsen.

- Jeg er helt trygg på at vi har valgt riktig. Dette handler også om framtidige lønnsoppgjør, understreket Johannessen overfor en nesten fullsatt kinosal.

- Må sette foten ned

For når lønnsveksten i privat sektor sannsynligvis blir rekordhøy i år, betyr det at det store lønnsgapet mellom høyt utdannete i privat og offentlig sektor øker ytterligere

Det er en negativ utvikling Johannessen er ute etter å stoppe.

- Hvis vi ikke setter foten ned nå, når skulle vi ha gjort det? Vi demonstrerer for det vi tror på og har jobbet for, understreket han.

- Dette handler om rektuttering og unge som skal inn i disse viktige yrkene som vi representerer.

- Undere har skjedd

Johannessen ser at det blir vanskeligere å stå alene igjen i lønnsforhandlingene, og er ærlig på at sjansen for å nå gjennom med kravene, ikke er store.

- Men det har skjedd undere før, og de vil skje igjen. Vi velger å stå løpet ut, sa han, og skisserte to mulige utganger på streiken:

Enten at partene kommer til en minnelig enighet - eller at det blir tvungen lønnsnemnd.

- For meg er det utenkelig å si at nå har vi streiket nok. Medlemsmassen er også klar til å fortsette. Nå må regjeringen vise at de setter pris på oss, avsluttet Unio stats forhandlingsleder.