Derfor er det krise at politiets BL-system er nede

Det finnes ingen backup-løsning. Uten BL, datasystemet som nå ligger nede, stopper store deler av politiarbeidet opp.

Publisert Sist oppdatert

Datasystemet BL, Basis Løsning som forkortelsen står for, ligger nede. Det skaper store utfordringer for politiet i hele landet. Systemet var nede fra torsdag til fredag forrige uke, og har nå ligget nede siden etter lunsj i går.

BL stammer ble for første gang lansert i politiet i 1996. Brukergrensesnittet og funksjonaliteten er stort sett den samme i dag som den gang. At systemet ligger nede er ikke første gang. Like fullt er det krise for store deler av politiarbeidet.

I BL opprettes, lagres og registreres alle dokumenter og opplysninger i hele straffesakskjeden. Det er kanskje politiets aller viktigste dataverktøy, sammen med datasystemet PO, der styring og logging av det operative arbeidet foregår. Anmeldelser som gjøres av politipatruljer eller som mottas fra innbyggere, avhør som blir gjort, vitneobservasjoner og annen dokumentasjon – alt registeres i og administeres fra BL. Dokumentasjonen lagres som en fil i BL-databasen.

Dette gjør at BL er helt avgjørende for for eksempel etterforskere eller politiadvokater. Politiforum har vært i kontakt med etterforskere som til vanlig jobber med svært alvorlige og store saker. Dersom det oppstår en stor hendelse som krever at store ressurser og mange mennesker er i sving på en gang, betyr det at de ikke får tilgang til viktige opplysninger på samme måte under etterforskningen. Det kan for eksempel få konsekvenser for en drapssak, der det er viktig å kunne dele informasjon raskt.

Uten tilgang til BL får etterforskere ikke mulighet til å lese eller finne informasjon som er viktig for å komme videre. Hva skjedde på åstedet? Hva har vitner sagt? Hva er dokumentert? De får heller ikke oppdatert saken med ny slik informasjon.

Med andre ord lammes arbeidet. Det er i BL etterforskere og jurister jobber. Nedetid på systemet når det skjer store hendelser, kan få alvorlige konsekvenser.

Det finnes ingen backup-løsning. Alternativet er å lagre word-dokumenter lokalt, for så å legge det inn i BL i ettertid. Politidistriktene får altså et etterslep på systematiseringen av sakene de jobber med. For den enkelte etterforsker eller politijurist betyr det at frister ryker og at saker kan måtte utsettes.

For juristene brukes systemet til å produsere dokumenter, lese seg opp på saker og forberedelser til for eksempel fengslinger. Blant annet.

Feilen som nå har skjedd har rammet nasjonalt. I over ett døgn, og for andre gang på under en uke, ligger BL nede. Etter det Politiforum erfarer er man vant til at BL kan kræsje, men den siste tiden skal det ha vært hyppigere driftsavbrudd på systemet.

Forsinkelser og ekstraarbeid er et faktum hver gang BL-systemet fra 1996 ligger nede. I mellomtiden må politifolk og jurister rundt i Politi-Norge improvisere så best de kan.

Powered by Labrador CMS