GAMLE GDE1: Oslo politihus på Grønland tilhører nå OPD enhet sentrum etter navenkonkurransen.
GAMLE GDE1: Oslo politihus på Grønland tilhører nå OPD enhet sentrum etter navenkonkurransen.

«Bygda, Fiffen og Slummen»?

Hva skal de tre geografiske enhetene i nye Oslo politidistrikt hete, spurte politiet publikum.

Publisert Sist oppdatert

Som et ledd av politireformen ble Oslo politidistrikt (OPD) slått sammen med Asker og Bærum politidistrikt fra januar i år, og tre geografiske enheter ble til forkortelsen: GDE 1, GDE 2 og GDE 3. Men politiet syntes ikke det var helt optimalt, og kjørte derfor i gang en navnekonkurranse med publikum i mai.

Nå er navnene klare, og de lyder som følgende: OPD enhet Øst, OPD enhet Vest og OPD enhet Sentrum.

Oslo politidistrikts Facebook-side var det flere som kom med forslag som blant annet «Bygda, Fiffen og Slummen», «Østensjøvannet, Holmenkollen og Slottet», «Øst, Vest og Sentrum» og «Polien, Polito og Politre».

− Hehe, ingen kommentar, svarer den ferske lederen for OPD enhet Vest, Stein Olav Bredli.

Han er fornøyd med de nye navnene, og mener det viktig med nøytrale og mer beskrivende navn.

− Jeg synes de er gode fordi de er i tråd med beliggenheten og er mer beskrivende for publikum om hvor vi befinner oss. Hadde vi valgt himmelretninger for eksempel, så ville det vært forvirrende med tanke på andre politidistrikt med samme navn. Jeg kunne jo kanskje tenkt meg noe mer spentig navn, for det har vært noe begrenset med gode forslag. Samtidig har jeg ingen gode forslag selv heller, så jeg er fornøyd med resultatet.

– Navnene er fortsatt ikke innlysende for publikum

Kristin Solbjør i Språkrådet har kritisert de gamle forkortelsene, og har uttalt at «Geografisk driftsenhet» gir et sterilt, teknisk og stivt preg.

Til Politiforum sier hun at de nye navnene er bedre, men hun er likevel ikke helt fornøyd.

− De er mer informative enn «geografisk enhet 1, 2 og 3» fordi de viser til hvor enhetene er plassert, altså i øst, vest og sentrum. OPD er en forkortelse som sikkert fungerer fint internt, men betydningen er ikke innlysende for publikum. I ekstern kommunikasjon vil det derfor være behov for å forklare hva forkortelsen står for, sier hun.