Bli med på livredning med spesialstyrkene

Livvakter fra flere land, Beredskapstroppen og Forsvarets spesialstyrker øver sammen på å redde liv i ekstreme situasjoner.

Publisert Sist oppdatert

– Hjelp! HJELP!

En mann med kuttskader skriker desperat på hjelp fra politifolkene som nettopp har nøytralisert gjerningsmannen. Nå handler det om å redde liv. Det er fortsatt 30 minutter til det kommer ambulanse.

Slike scenarioer har politiets og Forsvarets spesialstyrker trent på de siste to dagene. Tjenestepersoner som er «medics», har vært samlet på Politihøgskolens utdanningssenter på Kongsvinger for å trene sammen og utveksle erfaringer. I scenarioene får de trent både taktikk, sikring og deretter livreddende medisinsk hjelp.

Markørene er profesjonelt sminket og ser hardt skadde ut, alt for å gjøre øvelsene mest mulig realistiske.

LES OGSÅ: «Amputees in action» gjør politiets øvelse realistisk.

Det er medics fra livvaktene i PST og DKP, Beredskapstroppen, Marinejegerkommandoen, Forsvarets spesialkommando og Militær livvakt som har trent og instruert hverandre. I tillegg har både svenske og danske livvakter vært med for å lære og trene, samt to politifolk fra DSU, som tilsvarer den belgiske beredskapstroppen.

Med andre ord er store mengder medic-kompetanse samlet på ett sted, når spesialstyrkene går gjennom drillene sine.

– Vi vet at hvis man holder seg til drillene, så gir man god hjelp. Her får vi trent på alt fra skudd og stikkskader, til stumpe skader etter fall- og bilulykker, forteller Atle Fure, livvakt og fagansvarlig for sanitet.

Over kan du se video fra øvelsen. Vi advarer mot sterkt grafisk innhold.