Assisterende politidirektør Vidar Refvik skal etter det Politiforum erfarer ha ringt flere av søkerne til politimesterstillingen og sagt at det ikke blir jobbintervjuer.
Assisterende politidirektør Vidar Refvik skal etter det Politiforum erfarer ha ringt flere av søkerne til politimesterstillingen og sagt at det ikke blir jobbintervjuer.

Avlyste søknadsposessen til politimesterjobben i Østfold

Politidirektoratet avlyste den vanlige søknadsprosessen fordi de ønsket Steven Hasseldal som ny politimester i Østfold. Merkelig og synd, mener Politiets Fellesforbund.

Publisert Sist oppdatert

Totalt var det ni søkere til stillingen som politimester i Østfold etter at Beate Gangås sluttet i stillingen for å begynne i PST. Men de ni søkerne blir ikke innkalt til jobbintervjuer.

Politidirektoratet (POD) har valgt å avlyse den vanlige søknadsprosessen til politimesterstillinga i Østfold og ansetter Steven Hasseldal som ny politimester. Politiforum vet at assisterende politidirektør Vidar Refvik i POD kontaktet enkelte søkere og fortalte dem at det ikke blir intervjuer. Samtidig vet Politiforum at andre søkere ikke har hørt noe fra POD.

POD skal også ha informert enkelte søkere om hvem de ønsket å gå videre med.

Det er synd hvis man velger å ikke gjennomføre jobbintervjuer, mener forbundsnestleder i Politiets Fellesforbund (PF) og leder for PF Østfold, Unn Alma Skatvold.

– Jeg synes det er merkelig at man avlyser søknadsprosessen og dropper intervjuer og ansettelsesråd. Da holder man de andre søkerne som ikke får jobben for narr, og jeg skjønner hvis de spør seg hva som er poenget med å søke lederstillinger i politiet, sier Skatvold.

– Kan miste gode kandidater

Nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, er skeptisk til hvordan POD har funnet ny politimester i til Østfold politidistrikt.
Nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, er skeptisk til hvordan POD har funnet ny politimester i til Østfold politidistrikt.

Skatvold mener politiet har behov for gode lederkandidater i framtiden, og at Politidirektoratet risikerer å gå glipp av disse når utvelgelsen skjer på denne måten.

– Politiet skal gjennom tunge prosesser i tiden framover og trenger gode ledere. Hvis dette er personalpolitikken og kandidatene til disse stillingene ikke ser poenget med å søke, så risikerer man å miste framtidige ledere, mener Skatvold.

Hun synes det hadde vært bedre å kjøre full prosess med intervjuer og ansettelsesråd.

– Det er synd man hopper over prosessen. Det må være bedre også for den de ansetter å vite at personen er best gjennom en hel prosess, tror Skatvold.

– Dette er en lettvint måte hvis Politidirektoratet ansetter en de kjenner fra før uten intervjuer. Det er noe som heter at ikke alt som er lov er lurt, slår Skatvold fast.

– Hasseldal skilte seg klart ut

HR-direktør i POD, Karin Aslaksen, skriver i en e-post til Politiforum at POD ønsker gode søkere til alle stillinger i Politiet.

– Også til denne stillingen fikk vi mange gode søkere, men Hasseldal skilte seg klart ut. Han har bred ledererfaring i politiet og var den eneste med politimestererfaring. Han har også levert gode resultater, skriver Aslaksen.

Hun påpeker at det er forskjell på ansettelser av embedsmenn og vanlige ansettelser.

– Tilrådningen til embedsmann skal kun være på en person, selv om flere er kvalifisert for stillingen. Det er heller ikke ansettelsesråd for embedsmannsstillinger. Departementet har gitt tilslutning til denne vurderingen som er godt beskrevet i tilrådningen, skriver HR-direktøren.