Årets hund

Årets dobbel for Brandfjellets Æro.

Publisert Sist oppdatert

Det er kvalitet i dette paret, Annfinn Storkås og Brandfjellets Æro (foto: Thomas Berg)

Først ble han kåret til årets politihund. Deretter svarteAnnfinn Storkås og hunden Brandfjellets Æro med å vinne NM i politihund ipatruljehundklassen.

-For meg er dette en gjev pris utenom det vanlige, sier Annfinn Storkås fraTelemark politidistrikt, som har holdt på med politihund siden 1993 og erinstruktør for både patrulje og narkotikahunder.

Storkåsog hunden Brandfjellets Æro ble Nordiske mestere i år under et stevne i Uppsalai Sverige før sommeren. Ingen andre i politihundsammenheng har blitt bådeNordisk mester, Norsk mester og blitt kåret som Årets hund innenfor sammekalenderår.

Bakgrunnenfor at duoen ble tildelt prisen årets politihund, var at de reddet en psykiskutviklingshemmet gutt fra å fryse i hjel en vinterdag i 2006.

Enfamilie hadde vært på skitur. Gutten i familien hadde kommet bort fra familienetter at de kom tilbake etter en dagstur. Han var ikke kledd for å være ute ilang tid. Gradestokken krøp nedover mot minus åtte, samtidig som det varnordavind og mye snø ute. Forutsetningen var ikke de beste.

-Jeg hadde akkurat kommet hjem fra en lang skitur og hadde begynt å forberedemeg til nattevakt. Plutselig ringte telefonen. Jeg fikk beskjed om at en gutthadde kommet bort fra foreldrene sine. Jeg kom meg opp til stedet hvor guttenvar savnet fra, og fikk på meg skiene, sier Annfinn Storkås. Han fortsetter:

-Det var ikke noen spor å gå etter, så jeg slapp hunden løs. Etter en stundhørte jeg hunden bjeffe litt høyere oppe i åsen. Jeg prøvde å ta meg frem ditpå ski, men på grunn av de store snømengdene måtte jeg ta av meg skiene ogvasser i snø nesten opp til livet, sier Storkås.

Dahan kom frem til hunden, fant han en gutt liggende livløs i fosterstillingunder en stein i snøen.
-Jeg prøvde febrilsk å riste liv i gutten, men fikk ingen respons. Deretter kløpjeg han litt i lysken. Da våkner han sakte til liv, forklarer Annfinn Storkås.

Guttenvar trøtt og fryktelig kald. Han befant seg i et stadium hvor han hadde sluttetå skjelve og på vei inn den farlige søvnen.

-Dette kunne gått fryktelig galt. Hadde jeg kommet 30 minutter senere, er jegskråsikker på at han hadde vært omkommet. Heldigvis klarte vi å redde livethans. Røde Kors kom raskt til stedet etter at vi hadde funnet gutten, sier dennybakte norgesmesteren.

-Hvor viktig mener du det er med hunder i politiet?

-Dette viser at det er ekstremt viktig å ha hunder i døgnberedskap i sitt egetdistrikt. Hadde ikke vi vært på plass denne vinterkvelden, ville livet tilgutten gått tapt, svarer Storkås, som i ettertid har fått snakket ut medfamilien til gutten som ble borte.

-De var selvsagt veldig fornøyd med innsatsen vår, smiler Annfinn Storkås, oglegger til:

-Selv om det stort å vinne mesterskap, kan intet måle seg med det å redde etmenneskeliv. Saken ble behørig omtalt i lokalavisene og på NRK Telemark - iradioen og på tv.