Alvorlig skadet på politiøvelse

Sliter fortsatt med øyesmerter.

Publisert Sist oppdatert

I halvannet år har Maja Pedersen slitt med øyesmerter etterat hun ble skadet på våpentrening. Selv føler hun at Politihøgskolen har lagtlokk på saken. Hvis hun ikke snart blir frisk vinker hun farvel til etaten -hun også.

- Denne situasjonen er helt uholdbar. Etter atjeg ble skadet våren 2007 på våpentrening mens jeg var på leir på Kongsvinger,har jeg gått med konstant vondt i øynene og slitt med hodepine, sier MajaPedersen.

Nå retter hun hard kritikk til måtenPolitihøgskolen har håndtert saken på i ettertid. Først og fremst er Pedersensterkt kritisk til at verken hun eller makkeren hadde hørselvern eller brillerunder øvelsen. Med verneutstyr ville denne ulykken vært avverget, tror Majaselv.

Beskutt på to meter

Maja Pedersen beskriver det som skjedde som «eteksempel på manglende oversikt» og «dårlig dømmekraft» fra dem som varansvarlig for øvelsen. I denne konkrete episoden ble det avfyrt skudd mednøtteammunisjon på to meters avstand. Resultatet var at Maja Pedersen og hennesmakker ble skadet.

- Vi gikk etter «den bevæpnete». Plutseligavfyrer han et skudd mot oss på kloss hold. Partneren min får kruttslammen imunnen, mens jeg får det rett i øynene, sier Maja Pedersen og fortsetter:
- Først reagerte jeg ikke så mye. Men etter enstund kom smertene. De var helt uutholdelige. Jeg merket at jeg begynte å sedårligere og dårligere. Jeg prøvde å skylle øynene, men klarte det ikke pågrunn av smertene. Etter en stund fikk jeg spørsmål fra dem som ledet øvelsenom jeg trodde at jeg burde dra til legen. Jeg hadde ikke lyst til å fremstå somsytete så jeg takket nei. I ettertid ser jeg at det var feil. Men iutgangspunktet burde de ansvarlige sendt meg rett til legen.
Maja Pedersen håpet i det lengste at smerteskulle gå over, men resultatet ble motsatt. Etter to timer valgte hun å dra pålegevakta. Der fikk hun tilbud om å skylle øynene samt smertestillende, menPedersen reagerte ikke på smertelindringen.

Så ingen ting

Ti timer etter at hun dro fra sykehuset, mistetMaja Pedersen synet for en periode, og klarte ikke åpne øynene. Hun innrømmerat hun fryktet det verste.
- Klarte jeg tenkte på at jeg kunne bli blind.Jeg tok igjen kontakt med legen og dro tilbake til sykehuset. Der ble detkonstatert kuttskader på både høgre og venstre hornhinne, sier Maja Pedersen.
I ettertid har hun fått vite at ingen av deandre medstudentene ble informert om hva som konkret skjedde. Dette resultertei spekulasjoner, rykter og en negativ stemning.
- Jeg oppfatter det som om at ledelsen prøvde ådekke over det somskjedde, påpeker Maja Pedersen.
Da hun kom hjem fra leir, fortsatte smertene.Nå har det gått halvannet år siden den aktuelle hendelsen og fortsatt har MajaPedersen store plager og smerter. Dette går selvsagt utover hennes måte å jobbei politiet på. Nå innrømmer hun at dersom hun ikke snart blir bra, er detbrennaktuelt å slutte i politiet å gjøre noe annet.
- Jeg sliter med å være ute på jobb og erekstremt lysømfintlig. Hvis ikke jeg blir bedre, blir det vanskelig for meg åfortsette i politiet, sier Pedersen.

Vanskelig

Maja Pedersen tok raskt kontakt med Politihøgskoleni Bodø etter ulykken. Hun hadde flere spørsmål hun ønsket svar på.

Hva slags forsikring har jeg via PHS?

Hva skjer videre med saken nå?

Ererstatning noe alternativ?

Burde hatt verneutstyr

Politihøgskolen i Oslo bekrefter at de harregistrert skaden til Maja Pedersen og sendt saken videre til NAV. De har ogsåsluttet å bruke nøtteammunisjon under øvelser som et resultatet av MajaPedersen sin skade.
Politioverbetjent ved Politihøgskolen Per ArneSødal benekter at de har prøvd å legge lokk på denne saken.
- Men i ettertid er jeg enig at det burde væreverneutstyr ved en slik øvelse når du ser hva utfallet kan bli. Det er selvsagtsynd at Maja ble skadet under øvelse, sier Per Arne Sødal.

Les mer om studenters rettigheter ved skader påført på skolen her.