Rekordmange kjemper om å få stå i skolegården på Politihøgskolen i august.
Rekordmange kjemper om å få stå i skolegården på Politihøgskolen i august.

Aldri før har så mange ønsket å bli politi

Politihøgskolen har sitt høyeste antall søkere noensinne.

Publisert Sist oppdatert

5107 er tallet. Antallet som har søkt om opptak til bachelorutdanningen på Politihøgskolen i år er tidenes høyeste.

Dermed fortsetter trenden med økende søkertall og i år er det over 20 prosent flere som søkte PHS enn i fjor. Antallet øker med 878 søkere fra fjorårets 4229 søkere, viser tallene fra Samordna opptak og PHS.

– Det er gledelig og litt overveldende at så mange vil bli politi, er reaksjonen fra rektor Nina Skarpenes.

Nesten 4000 av søkerne har PHS som førstevalg. Se utviklingen de siste sju årene nederst i saken.

Tror TV-serier kan ha bidratt

Rektor Skarpenes sier de har jobbet mer med å nå unge søkere i år enn tidligere. Det kan være noe av årsaken til gode søkertall, tror hun.

Vi har ikke sikre opplysninger på hvorfor mange søker, men vi har hatt en markedskampanje rettet mot unge, blant annet i sosiale medier. Kampanjen har flere elementer og mer bruk av video enn tidligere, forteller Skarpenes.

I februar fortalte Studiebarometeret for 2014 av PHS-studentene er landets mest fornøyde studenter. Det kan også ha påvirket.

– Den undersøkelsen gjør at potensielle søkere kan se hvordan utdanningen virker for studentene.

Og også TV-kanalenes prioriteringer kan ha spilt inn. I år har TV-serier som Hundepatruljen, Nattpatruljen og Lov og orden gitt seerne innblikk i politihverdagen.

– Vi skal ikke se bort ifra at en del av politiseriene gir forståelse for hva yrket går ut på og kan gjøre unge interesserte i politiet, sier Skarpenes.

Gir bedre kvalifiserte søkere

Søkerrekorden som nå er slått kom tilbake i 1992, da PHS for første gang hadde treårig utdanning. Da søkte 4742 personer PHS. Skarpenes tror høyt antall søkere kan gi bedre studenter.

– Jo flere søkere, jo mer kvailfiserte er de. Dette gjør at vi kan finne de beste studentene, sier rektoren.

Også leder i PF-studentene, Kent Skibstad, er godt fornøyd med at flere velger PHS. Han håper på at flere enn folk fra Østlandet har søkt.

– Det blir spennende å se hvor søkerne kommer fra og om spredningen er geografisk. Og jeg håper flere søkere gir mer mangfold. Det er fint at også kvinneandelen øker og det viser at arbeidet som gjøres fungerer, mener Skibstad.

– Har PHS behov for et høyt søkertall?

– Har man høyt søkertall får man mer å velge i. Man kan velge blant de beste og da blir det ekstra viktig at opptaksprosessen er god. Det blir spennende å se hvor mange som fortsetter prosessen og går videre til opptakene.

– Studentene oppgir at de er fornøyde med studiet. Hvilken effekt kan det ha?

– Fornøyde studenter fører til fornøyde politifolk. Og får vi god kvalitet på politifolk vil tilliten øke. Vi vil få et bedre politi, avslutter Skibstad.