Falske ID-kort, førerkort og pass - prosjektleder i Genesius, politispesialist Gary McManus, har 90.000 navn på blokka.
Falske ID-kort, førerkort og pass - prosjektleder i Genesius, politispesialist Gary McManus, har 90.000 navn på blokka.

90.000 med falsk ID: – En trussel mot Europa

Scotland yard har innledet klappjakt på 90.000 personer som opererer med falsk ID og hvor enkelte fryktes å utgjøre en alvorlig trussel mot Europas sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skal hindre dem i å utnytte mulighetene ID-kortene gir, sier politispesialist Gary McManus i London Metropolitan Police («The Met») til Politiforum.

Mange av disse menneskene har alt utnyttet mulighetene: Skaffet seg jobb, oppholdstillatelse, bankkonto, kjøpt/omsatt leiligheter, varer og tjenester, gjennomført menneskehandel, smugling, illegal immigrasjon, planlagt terrorisme eller andre trusselsituasjoner.

Blant annet da al-Qaida slo til mot USA i 2001, viste det seg at både visumstempler i passene, ID-kortene og passene var falske.

– Vi har navnene som fremgår på de falske kortene. Navnene klarte vi å hente ut av harddiskene på printerne vi har beslaglagt, sier McManus.

Fant tre fabrikker

The Met har slått til mot tre kortfabrikker og funnet fire spesialprintere bare i London. Der ble det produsert ID-kort, førerkort og pass. Totalt har krimteknikere og dataspesialister funnet spor på de beslaglagte printerne som ga dem navn på 90.000 personer. Navnene kan være fiktive.

Fabrikk som produserer falsk identifikasjon.
Fabrikk som produserer falsk identifikasjon.

Detektivene arbeider på tre strategiske nivåer for å hindre at ID-bedragerne lykkes i å bruke kortene og passene:

  • «Prosjekt Genesius» har som hovedmål å avdekke kortfabrikkene. Dette prosjektet har gått siden 2007.
  • «Prosjekt Maxim» etterforsker og irettefører sakene som avdekkes.
  • «Prosjekt Amberhill» har som mål å stikke kjepper i hjulene for de aktuelle personene det letes etter.

Det samarbeides tett med myndighetene, banker, forsikringsselskaper, kommuner, eiendomsselskaper og andre aktører som kan bli bedratt. Europol og Interpol deltar i samarbeidet, får Politiforum opplyst.

Melding om bruk

De 12 detektivene og dataekspertene tilknyttet Amberhill sprer de 90.000 navnene som fremgår på kortene til alle aktører som kan bli utsatt for svindel og bedrag.

Detektivene mottar blant annet direktemelding idet falske kort blir forsøkt benyttet, så lenge de aktuelle kortene er lagt inn i datasystemene.

– Navnene spres fra politiet i første rekke til aktører i Storbritannia, men jeg er ikke kjent med i hvor stor grad navn herfra legges inn i Schengen Information System (SIS), sier McManus på spørsmål om norsk politi kan søke opp navnene der.

Gary McManus, politispesialist og prosjektleder i Genesius.
Gary McManus, politispesialist og prosjektleder i Genesius.

Storbritannia er ikke Schengen-medlemmer.

Foran seg på bordet har prosjektlederen i Genesius et tjuetall førerkort, nasjonale ID-kort og pass. Det er rumenske ID-kort, latviske, litauiske, portugisiske, spanske, italienske og britiske ID- og førerkort.

– Forfalskningene er meget godt utført, fastslår Metropolitan Police-spesialisten.

Selv sikkerhetsfunksjonene som kun kan avleses ved bruk av ultrafiolett lys, har vist seg å være forfalskninger. Hittil har London-detektivene funnet bedratte verdier for 300 millioner kroner i jakten på ID-bedragerne.

Tok bombemaker

I jakten på ID-bedragere banket Scotland Yard på døren til en mann som sto og lagde bomber på kjøkkenet.

– Vi banket på døren hans etter at han la ut en kopi av MI5-ansattes ID-kort på Ebay, forteller McManus.

– Der søkte mannen etter noen som kunne produsere et slikt kort i hans navn.

Både på kjøkkenbenken og i garasjen fant etterforskerne hjemmelagde bomber, såkalte IED, samt miner og kjemikalier til bombeproduksjon. Årsaken til aktiviteten var å imponere eks-kona, og planen var å få henne tilbake ved å fremstå som ekte MI5-agent, forteller detektiven.

Mannen ble i stedet idømt 4,5 års fengsel. Om eks-kona lot seg imponere, er uvisst.