Spente studenter venter på å motta vitnemålet sitt i Oslo rådhus.
Spente studenter venter på å motta vitnemålet sitt i Oslo rådhus.

9 av 10 nyutdannede er i jobb

Tall fra Justis- og beredskapsdepartementet viser at 89,3 prosent av de nyutdannede fra Politihøgskolens 2016-kull, nå er i jobb.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Nettavisen.

Dette betyr at 600 av de 673 nyutdannede fra 2016-kullet ved Politihøgskolen, nå er i arbeid.

Dermed gjenstår det ennå litt før alle de nyutdannede fra 2016-kullet er i jobb - til tross for at Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen lovet at dette skulle være klart innen 1. juni.

Dette gikk også fram av departementets årlige tildelingsbrev til Politidirektoratet (POD), hvor det understrekes at:

«Politidirektoratet skal utarbeide en forpliktende plan slik at alle de som gikk ut av Politihøgskolen i 2016 som fortsatt står uten jobb i etaten er tilsatt i etaten innen 1.6.2017, samt en plan for tilsetting av de studentene som går ut fra Politihøgskolen i 2017».

Gir seg selv godkjentstempel

Statsråden gir imidlertid seg selv et godkjentstempel.

- Til de som ikke har fått jobb ennå, jeg anslår at det dreier seg om rundt 30 politistudenter, vil jeg si at de bare må forholde seg rolig, for de får jobb i løpet av sommeren. Vi opplever ikke at 89,3 prosent er et dårlig tall eller en dårlig måloppnåelse, sier han til Nettavisen.

Kun 38,1 prosent av de 673 nyutdannede fra 2016-kullet har fått fast jobb i politiet.

Kritisk til midlertidighet

Likevel - etter at kun 345 av de nyutdannede fra 2016-kullet hadde jobb ved årsskiftet, peker pilen i riktig retning. Per 31. mars var 480 av dem i jobb i politiet, og nå har ytterligere 120 fått påbegynt politikarrieren sin.

Leder av justiskomiteen og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, uttykker overfor Nettavisen bekymring for den høye andelen midlertidige stillinger.

- Det er ikke godt nok at under 40 prosent av de som faktisk har fått jobb er i faste stillinger. Det at over 60 prosent av de som ble ansatt ikke har fått fast jobb, bidrar til å skape utrygghet og uforutsigbarhet for om man har jobb også i fremtiden. Det er ikke slik vi ønsker at arbeidslivet skal være, sier hun til avisen.