Politiets skinnjakker rammet av flom og ramadan

Flomkatastrofen i Pakistan bidro til å forsinke leveransen av 160 skinnjakker til Politihøgskolen. Skinnjakkene produseres nemlig av pakistansk geiteskinn.

Publisert Sist oppdatert

Jakkene blir produsert i en fabrikk i storbyen Karachi, men da Pakistan ble rammet av flom i fjor, ble store mengder geiteskinn ødelagt.

- Dette påvirket direkte produksjonen av et parti skinnjakker til Politihøgskolen høsten 2010, forteller Øystein Helsvig i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT).

Mens tre fjerdedeler av jakkene kom fram til avtalt tid, er det fortsatt rundt 160 PHS-studenter som ikke har fått skinnjakkene sine.

- Før laget vi sko på Brandbu og skjorter på Vestlandet. Nå er vi veldig avhengige av resten av kloden og hva som skjer der. Flommen i Pakistan er et eksempel på dette, sier han.

Luftfuktighet

Karachi ligger i Sind-provinsen i Pakistan, som ble kraftigst utsatt for flom i august og september 2010. Selve Karachi ble ikke utsatt for så store mengder vann, men fordi råvarene til jakkene hentes fra hele provinsen, ble også produksjonen på fabrikken rammet.

- I Pakistan tørkes også skinnet under tak utendørs, og med 100 prosent luftfuktighet sier det seg selv at det ikke er så mye som tørker, forteller daglig leder Lars Voll hos leverandøren Norcon AS i Stavanger.

Når flommen hadde avtatt, og produksjonen endelig kom i gang igjen, møtte fabrikken nye utfordringer.

- En del av arbeidsstokken kom ikke på arbeid. Det skyldes delvis været, men hovedsakelig at arbeiderne har slektninger nord i provinsen som de ikke fikk tak i, og forsøkte å lete opp, forklarer Voll, som understreker at dette naturlig nok er noe han har stor forståelse for.

- Det er beklagelig at vi ikke kan levere når vi skal, slik at de nye studentene får skinnjakker. Men jeg synes mer synd på de som ble rammet av flommen.

Rammet av Ramadan

Problemene var imidlertid ikke over med dette. Da arbeiderne var tilbake på fabrikken, og tilværelsen var i ferd med å normalisere seg, kom ramadan.

- Når pakistanere feirer ramadan, må vi kunne si at produktiviteten faller. Stort sett jobber arbeiderne da mellom halv og trekvart dag, og som oftest ikke i det hele tatt på fredager. Men det er deres tradisjon, og det kan vi ikke gjøre noe med, forteller Voll, og fortsetter:

- Vi tilpasser i utgangspunktet produksjonen i forhold til ramadan, men naturkatastrofer kan vi ikke rå over. Varene skulle i utgangspunktet være levert før. Rett etter ramadan, kom den muslimske høytiden Id, som markerer slutten på fastemåneden.

- Id tilsvarer den norske julefeiringen, og da har folk fri i opptil en uke. De ga ytterligere forsinkelser.

Små forsinkelser

Øystein Helsvig forteller at dette så vidt han kan huske er første gang PDMT har blitt rammet av en naturkatastrofe.

- Vi har hatt forsinkelser før, men det skyldes været. I høst var det flyproblemer i Europa, og da var det en del skinn til skoproduksjon som ble sendt på kryss og tvers. Men vi fikk det akkurat tidsnok. Når det er veldig mye dårlig vær, så merker vi det!

Et annet eksempel på at de er sårbare for globale hendelser, er den generelle mangelen på bomull på verdensmarkedet, fortsetter han.

- Politiet er avhengige av gode og forutsigbare materiell-leveranser fra PDMT. Men vi har gode kontrakter med solide leverandører, og har bare små forsinkelser på varer til vårt lager, understreker Helsvig.

Snart på vei

Hos fabrikken i Karachi er det i skrivende stund ingen produksjonsproblemer, og leverandøren Norcon regner med at de resterende skinnjakkene ikke er langt unna.

Helsvig tror uansett ikke jakkemangelen har vært noen stor krise for studentene.

- Studentene bruker vel ikke skinnjakke så veldig aktivt med en gang!

Powered by Labrador CMS