Færre politifolk i Oslos gater

Oslo politidistrikt må spare 65 millioner kroner. Konsekvensen blir mindre synlig politi i gatene.

Publisert Sist oppdatert

- Ja, til tider vil det bli det. Vi greier ikke å opprettholde det nivået vi har hatt hittil i år, sier politimester Anstein Gjengedal til TV2.

Både politimesteren og leder i Oslo politiforening, Sigve Bolstad, er svært bekymret for den økonomiske situasjonen i politidistriktet.

- På grensen til kritisk. Begrunnelsen for det er at man må kutte 65 millioner etter at budsjettet er periodisert ut. Det får konsekvenser, sier Bolstad til TV2.

Politimesteren må blant annet kutte kraftig i lønnskostnadene for å få budsjettet til å gå opp. Det betyr færre politifolk.

- Jeg har ikke tall på hvor mange ansatte vi må kutte med. Det er en beklagelig situasjon vi har kommet i, men vi må holde det budsjettet vi har fått, sier Gjengedal til TV2.

Årsaken til den økonomiske krisen er en ekstraregning på grunn av en nasjonal IKT-satsing og at Oslopolitiet i år må kjøpe politihelikopteret som de til nå har leaset.

- Vi ser at det er nødvendig med IKT-investeringer, men jeg hadde håpet at vi kunne ha fått en egenfinansiering av det og politihelikopteret. Men vi må forholde oss til de rammene vi har fått, og det får altså følger, sier politimesteren til TV2.

Avdelingen som etterforsker drap, vold og sedelighet ble styrket med 16 etterforskere i fjor, men nå blir 10 stillinger fjernet.

- Også de rammes av den nedskjæringen som vi er nødt til å foreta. Sakene ved denne avdelingen har prioritet, men det kan nå ta lengre tid å etterforske de. Det er ikke en ønsket situasjon, men vi må sette tæring etter næring, sier Gjengedal til TV2.

Politidistriktet fikk økt budsjettet med 193 millioner kroner for inneværende år, men i følge politimesteren er dette penger som er bundet opp.

- Det er riktig at vi fikk en økning på over 190 millioner kroner, men det har gått til lønnsutgifter og videreføring av utgifter fra 2009. Når vi nå må finne 65 millioner kroner til investeringer, så går det blant annet utover lønnsbudsjettet, sier Anstein Gjengedal til TV2.

Powered by Labrador CMS