Streikeleder sparket på direkten

Hør på en gammel PF-veteran.

Publisert Sist oppdatert

Hvis det blir streik i årets lønnsoppgjør, har en tidligere PF-veteran oppskriften på hvordan man skal forholde seg til arbeidsgiver - og hvordan politimestere ikke skal opptre.

Torbjørn Finn fikk sparken på direkten av tidligere politimester i Sarpsborg fordi han gjorde jobben sin under streiken i 1995.

- Jeg fikk melding om at politimesteren i Sarpsborg drev med streikebryteri fordi han hadde kalt inn jurister til å sitte i vakta som ikke skulle være der fordi det var streik. Jeg møtte opp i politivakta hvor politimesteren fungerte som vaktsjef. Jeg konfronterte han med at det han drev med var ulovlig, sier Torbjørn Finn.

- Hvordan reagerte han?

- Med å gi meg sparken på direkten, svarer Finn med store øyne.

- Fly forbanna

Torbjørn Finn var lokallagsleder i PF-Østfold i 16 år og var kjent for å være en mann som hadde klare meninger. I tillegg har han en rekke tillitsverv bak seg. Totalt har Torbjørn Finn nærmere 100 år som tillitsmann. Han var aldri i tvil om at det han gjorde i forbindelse med streiken i 1995 var helt etter boka. Tydeligvis mente politimesteren noe helt annet.

- Han ble fly forbanna. Jeg reiste meg opp og gikk, sier Finn.

Politimesteren har alltid hevdet at det ble sendt rapport på oppførselen til Torbjørn Finn i den konkrete saken. Faktum er at det aldri skjedde. Ifølge Finn ble han sagt opp fra jobben sin som streikeleder fordi han fulgte regelverket. Den tidligere politimesteren i Sarpsborg har aldri overfor Finn innrømmet at han gjorde en feil i forbindelse med saken.

Natt til 1. juni 1995 ble streiken avblåst etter tvungen lønnsnemnd. Da møtte Finn opp på kontoret til politimesteren og sa at han tok seg en uke fri.

- Jeg gikk og grublet veldig over hvordan jeg skulle løse dette problemet. Jeg visste at han aldri ville innrømme at han hadde gjort feil. Derfor bestemte jeg meg for å dra hjem til han etter arbeidstid, sier Torbjørn Finn.

- Kom dere til en løsning?

- Da han lukket opp døra skjønte han ikke hvorfor jeg var der. Jeg sa at vi måtte snakke sammen. Han spurte hvor og når. Jeg svarte nå! Så vi fikk skværet opp og jeg «fikk» tilbake jobben, svarer Torbjørn Finn.

Krev mer

Den profilerte og nå pensjonerte lokallagslederen har aldri før eller senere hørt om eller opplevd noe lignende fra en politimester.

Det var mange tanker som fløt rundt i hodet hans i perioden fra han fikk sparken til partene kom til en forsoning.

- Jeg visste at politimesteren ikke kunne si meg opp mens jeg deltok i en lovlig streik. Men hvordan kunne jeg ivareta medlemmenes interesser som forhandlingsleder og lokallagsleder overfor en politimester som ikke ville møte eller forhandle med meg, spør Torbjørn Finn og legger til:

- Noe av det jeg reagerte sterkest på var at Justisdepartementet som arbeidsgiver ikke viste hensyn til meg men bare til egen politimester. Først ett år og ti måneder etter at den aktuelle hendelsen og to måneder etter at politimesteren hadde gått av med pensjon, kom bekreftelsen fra Justisdepartementet om at politimesteren hadde begått streikebryteri. Jeg hadde forventet at Justisdepartementet hadde et like stort arbeidsgiveransvar overfor meg som de hadde overfor politimesteren. Men den gang ei.

- Har du noen anbefalinger å komme med hvis det går mot streik i år?

- Vær klar og tydelig i kommunikasjonen. Tenk igjennom det du vil si og hvordan du skal nå ut til medlemmene. I tillegg må årets lønnskrav ligge betydelige høyere enn lønnskrav for øvrig dersom de skal ta igjen noe av den mindre lønnsutvikling politiet har vært utsatt for de seneste år. Dessuten savner jeg at statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget tør å innrømme at politiet tjener for dårlig i forhold til andre bransjer. De må snart innse at i alle større hendelser i samfunnet - det være seg uvær, naturkatastrofer, ran, skyting, knivstikking, gjengoppgjør eller skyteepisoder - ja kort sagt der alle andre innbyggere i Norge blir oppfordret til å holde seg inne eller forlate området grunnet store fare, blir polititjenestemenn beordret inn i de samme områdene. Dette må snart belønnes og vil etter min mening ha stor om ikke avgjørende betydning for den fremtidige rekrutteringen til etaten. Til alle mine gode kolleger i PF - ikke gi dere og lykke til.