Tidligere stengetid gir ikke mindre vold

Regjeringen vil ha skjenkestopp for alle fra 02.00 for å redusere volden. Men erfaringer fra kommuner som slutter skjenkingen da, er ikke entydig, skriver Aftenposten tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Politiet har tidligere rapportert om sammenhengen mellom vold og alkoholbruk. For å redusere voldsproblematikken, har Regjeringen ønsket å innføre full skjenkestopp klokka 02.00 i hele landet. Aftenposten skriver nå at 20 av de 50 største kommunene i landet allerede har sluttet sjenkingen tidligere. Noen rapporterre om mindre vold, andre om mer. I Trondheim og Hamar har volden gått ned, i Haugesund har den økt.

Politistasjonssjef i Haugesund, Jørn Schjelderup, er likevel klar på at politiet mener det er en sammenheng mellom vold og alkohol, og at de støtter kortere skjenketider. - Vi ønsker reduserte skjenketider, men vi tror det må skje i kombinasjon med andre virkemidler hvis man skal få mindre vold. Viktige virkemidler er mer synlig politi i gatene nattetid og samarbeid med utestedene, sier Schjelderup til Aftenposten.

Politiet i Bergen er langt på vei enig med Haugesundspolitiet. I Bergen har voldsproblemene økt etter at skjenketiden ble kuttet, og perioden med mest problemer er bare flyttet en time tidligere på natten. Likevel vil også Bergenspolitiet ha kortere skjenketid, sett i sammenheng med andre tiltak, blant annet differsensiering av skjentetiden. - Hvorfor skal et spisested eller en bar ha like lenge åpent som en nattklubb. Hadde skjenketiden vært mer differensiert, så hadde vi unngått at alle kommer ut i gatene rundt klokken tre på natten sier Rune Solbakken, politistasjonssef i Bergen sentrum, til Aftenposten.

Lovforslaget er nå til behandling i Helse- og omsorgsdepartementet. Stortinget venter å få oversendt forslaget i løpet av høsten.

Powered by Labrador CMS