- Dårlig presseskikk

Politiforum tipset VG, men ble ikke kreditert.

Publisert Sist oppdatert

Politiforums sak om ID-løse asylsøkere har vekt oppsikt. I dag slår landets største avis, VG, opp på forsiden at "400 utlendinger tatt".

Over tre sider forteller avisen om innvandrere som gjentatte ganger blir arrestert for narkotikasalg. Tre journalister har arbeidet fram caser til artikkelen som beskriver en situasjon hvor én mann alene er blitt pågrepet 33 ganger, skriver Journalisten.

Det som ikke kommer frem i VG, er at ideen til saken stammer fra et tips fra Politiforum.

– Hele ideen er den samme som vi har, sier ansvarlig redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum til Journalisten.

Mortvedt forteller at bladet for det meste har gode erfaringer med medier som siterer og viser til at Politiforum bare i august ble sitert 188 ganger i andre medier.

– Jeg synes det er dårlig presseskikk å stjele en idé uten å kreditere kilden. Jeg oppfatter at det er stor redelighet blant de aller fleste mediene, men her valgte VG å kjøre det fram som sin egen sak.

– Det er riktig at vi fikk tilsendt en sak på mail fra Politiforum som de tilbød oss. Som vanlig prøver vi å ettergå og videreutvikle, vi arbeidet et par tre dager med saken som sto i Politiforum. Men vi klarte ikke å få opplysningene deres bekreftet, tvert imot fikk vi beskjed om at deres case ikke kunne stemme, sier nyhetsleder Marius Tetlie til Journalisten.

Politiforum har snakket med generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, som sier følgende:

Det er både normal folkeskikk og god presseskikk å kreditere tips som kommer fra andre medier, sier Kokkvold.