Uten politi i tre uker

Fordi lensmannen skal ha sommerferie.

Publisert Sist oppdatert

Når lensmann Morten Hønnås i Steigen skal ha ferie, blir løsningen å stenge lensmannskontoret.

Årsaken er at kontoret i Nord-Salten ikke får søkere til ledige stillinger. Dermed må dørene stenges i sommer. Nærmeste lensmannskontor vil da være 1.5 timers kjøring unna.

Lensmann Morten Hønnås frykter det vil føre til økt kriminalitet på sikt.

- Jeg opplever ansvaret som veldig tungt og synes det er svært utilfredsstillende at jeg ikke får gjort jobben min godt nok. Vi får en del hjelp fra andre kontorer. Det er godt å vite, men i det lange løp er det vanskelig å holde ut i en slik situasjon. Til det er jeg altfor ærekjær, sier Hønnås til Avisa Nordland.

Lensmannskontoret har i utgangspunktet 3,7 stillingshjemler. I dag står to av dem ledige. Kun lensmannsstillingen og en kontorstilling er besatt. At lensmannskontoret i Steigen må stenge dørene i sommer misliker ordfører Asle Schrøder (Ap) sterkt. Schrøder synes situasjonen er meget bekymringsfull.

- Dette er helt uakseptabelt. Vi kan ikke være uten politiberedskap i tre uker i sommer. Jeg frykter at vi må ty til borgervern, men det er ikke ønskelig, sier Schrøder til NRK Nordland.

Han frykter at en allerede vanskelig beredskapssituasjon i helgene vil bli enda verre fremover.

- Alt av helgevakter må tas fra de andre kommunene i den nye såkalte Region Indre, påpeker Schrøder til Avisa Nordland.

- Det er ikke optimalt at det ikke er politifolk i Steigen, og at lensmannskontoret må stenge. Men jeg tror ikke det er løsningen at vi skal beordre folk dit mot sin vilje, sier Jan Tore Hagnes, lokallagsleder i Salten til NRK Nordland.