Her er alle politiets nye sko samlet.
Her er alle politiets nye sko samlet.

Nå får føttene dine større valgfrihet

Politiets fellestjenester har lansert ny avtale som de håper skal gi bedre sko og hindre at politifolk kjøper sko på egenhånd. Se skoene her.

Publisert Sist oppdatert

I det lange løp er trolig sko og støvler blant det aller viktigste utstyret politifolk har. Men fram til nå har utvalget vært magert i nettbutikken til Politiets Fellestjenester (PFT).

Enten du er reinpoliti på finnmarksvidda, ordenspoliti i en sørlandsby eller UP-betjent på E6 – én lav sko, én støvel og én goretex-støvel er alt politifolk i svært ulik tjeneste har kunnet velge mellom.

Det har ført til at svært mange politifolk har kjøpt sko på egenhånd, utenom politiets skoavtaler. Det vil PFT nå få en slutt på med den nye skoavtalen som trådte i kraft 10. september.

Flere sko å velge blant

I anbudskonkurransen for den nye skoavtalen satte PFT opp fire grupper sko som ulike leverandørene kunne tilby sko til, i stedet for å velge én leverandør for alle politiets bruksområder, slik som før, forteller Marianne Engen i PFT.

Målet var å redusere lekkasjen og nå er det flere sko å velge mellom. Ved å la leverandørene komme med tilbud til hvert enkelt bruksområde, mottok vi mange tilbud, slår Engen fast.

Totalt kan politifolk nå velge mellom sju sko tilhørende fire ulike delområder.

  • Fottøy til TI: En lav pensko fra Magnum.
  • Fottøy til TII: En lav sko og en støvel fra Ecco.
  • Fottøy med verneegenskaper: En helårsskostøvel og en skostøvel med for fra Alfa
  • Sko til spesielle tjenester: En terrengstøvel fra Haix og en ekstremvinterskostøvel fra Baffin

– Vi håper at dette skal dekke behovet. Vi har også muligheten til å skaffe annet fottøy utover de kontraktsfestede skoene og støvlene hvis det oppstår behov. Vi har for eksempel fått spørsmål om å ta inn pumps til skjørt. Dette gjør at vi kan dekke bredt, håper Engen.

Mange valgte andre leverandører

Uten å kunne fastslå andelen med sikkerhet anslår PFT at så mange som 70-80 prosent av politiets skokjøp foregikk utenfor politiets skoavtale.

– Vi så at det var veldig mange politifolk som kjøpte sko utenom avtalen. Det er ikke bra, for polititjenestepersonene skal bruke tid på politiarbeidet, og ikke på å skaffe utstyr de ikke får gjennom oss, mener Engen.

Anskaffelsen av skoene har ifølge anbudsdokumentene en anslått verdi på rundt 44 millioner kroner. Skoene har vært gjennom brukertester i ulik tjeneste på ulike steder.

– Det har vært 70 personer som har testet fottøyet landet over. De har testet skoene i de bestemte delområdene og vi fikk inn 470 testresultater. Det er disse svarene som avgjorde hvilke leverandører som vant anbudet, sier Engen.

Engen er også godt fornøyd med det hun mener er en kvalitetsheving.

– Vi har stilt krav til at skotøyet skal være godkjent for yrkesbruk gjennom EN-standarder, siden politifolk bruker skoene mange timer i strekk hver dag. På lang sikt vil man merke at skoen tar vare på kroppen og kan brukes i mange timer, tror Engen.

– Strenge krav

Et annet krav som er stilt til ny T2-støvel, er en gore-tex-membran som skal tåle en angitt mengde fuktighet. Ifølge Engen i PFT gir disse kravene mer støvel for pengene.

Dette gjør blant annet at utstyrsbutikken Milrab sin bestselgersko, en sko fra Adidas, detter ut av kampen om å kunne være T2-støvel, forteller Finn Magnus Torall, forretningsutvikler i Milrab.

– Vi synes det er bra med offentlige anskaffelsesrunder der det er ordentlig konkurranse. Vi er spente på hvordan andre sko enn våre Adidas-sko, som ikke har denne membranen, blir tatt imot blant politifolk, sier Torall.

Torall sier de selger tusenvis av sko i året og at flere kjøpere er politifolk. De nye kravene er litt vel strenge, synes han.

– Vi registrerer at det er nye kravspesifikasjoner, og det kan være en bakdel med slike anskaffelser. Vi mener for eksempel at skoene vi selger er vanntette nok, men de oppfyller ikke minimumskravet satt i anbudet. Det begrenser mulighetene, mener Torall.

Er dere bekymra for konkurranse fra politiets egen nettbutikk?

– Nei, vi selger nok sko uansett. Vi har også sett at vi har fortsatt å selge mange sko til folk i Forsvaret, selv om Forsvaret har inngått nye skoavtaler underveis. Som sagt blir det spennende å se hvordan politiets utvalgte sko blir tatt imot, sier Torall.

– Husk vedlikehold!

I løpet av måneden PFTs nye sko har ligget ute i nettbutikken har de merket stor pågang, ifølge Engen i PFT.

– Vi så pågangen allerede de første dagene. Det strømmet inn ordre, så nå jobber vi på spreng med å få tak i nok fottøy, forteller hun.

– Men vi ser for oss at det krever litt tid for brukerne å bli kjent med det nye fottøyet som nå tilbys. Det handler også om økonomien i distriktene. Det er mange polititjenestepersoner som har ventet med å kjøpe fottøy i påvente av den nye avtalen.

Og for at det ikke skal være for ofte i årene framover, bør skoene vedlikeholdes.

– Gjennom avtalen kan vi også tilby vedlikeholdsprodukter som skokrem, børster og spray. T2-støvelen som de fleste kjøper har gore-tex-membran og må vedlikeholdes, oppfordrer Engen.

– Nå er vi spente på hvordan skoene blir tatt imot. Vi er godt fornøyde så langt. Og vi håper vi har forbedret oss.

Powered by Labrador CMS