Politibetjenten tryller for seier

Politibetjent Vidar Aasvangen var en av seks utvalgte som kjempet om seieren under prestisjetunge «Blackpool magicians convention» i England.

Publisert Sist oppdatert

Når Aasvangen går på scenen for å konkurrere lørdag 18. februar, er han én av kun seks deltakere.

I salen følger 1000 andre magikere og 200 barn ham med argusøyne.

– Dette er stort! Som barnetryller kommer du ikke noe høyere. Mange hundre sender inn forespørsler om å delta hvert år, men kun seks blir plukket ut, forteller politibetjenten, som har sitt daglige virke på Nes lensmannskontor på Romerike.

For å rekke å øve inn showet til tryllekongressen i England – som for øvrig er verdens største – måtte han ta ferie fra jobben på lensmannskontoret.

Samtidig leide han inn koreograf Roy Bjerke til å sette sammen forestillingen.

– Han jobber med Ylvis-brødrene og Raske Menn, og er en av Norges beste. Han er veldig dyktig. Selv om jeg allerede har vunnet ved å ha blitt tatt ut, er jo målet å vinne konkurransen, så det har blitt noen øvingstimer, sier Aasvangen.

I hele januar øvde han på hovedscenen på teateret «Edderkoppen» i Oslo.

– Med så mange tryllekunstnere i salen, kan jeg ikke vise en vanlig akt. Det har de sett før. Min akt skal forundre og forbause, og selv om de har sett rekvisitaene før, har de ikke sett måten de blir brukt på. Showet mitt skal være nyskapende og spennende, forteller politibetjenten.

En heltidsjobb

Erfaringen er det ingenting å si på. Under kunstnernavnet «VirrVarr» har politibetjenten skapt en karriere nummer to som tryllekunstner.

Trylling ble han hekta på som sjuåring, da en onkel viste ham noen korttriks. Siden har det ballet på seg.

– Jeg har opptrådt med trylling siden jeg var 16-17 år, og det har tatt av de siste åtte årene. Jeg har 150-180 show i året, og regner med at jeg har underholdt over 100.000 unger, sier han til Politiforum.

– Dette må vel ta mye tid?

– Ja, det er en heltidsjobb dette, og kona styrer hjemme. Med fire unger hjemme, hadde ikke dette gått uten henne, svarer Aasvangen.

Kollegene på Nes lensmannskontor synes det er artig å jobbe sammen med en tryllekunstner, og Aasvangen shower ofte på julebord og andre jobbarrangementer.

Men ut over det, er han veldig bevisst på å skille tryllestav og politiuniform.

– Er jeg politimann, så er jeg politimann. Å skille hattene er veldig viktig. Jeg jobber hovedsakelig med narkotika og etterretning, så dette er på mange måter min rekreasjon. Kanskje har jeg slått inn noen dører på jobb før jeg tar på meg klovnedrakten på ettermiddagen. Det er jo to ytterpunkter, sier politibetjenten.

Tryllet fram svindel

– Hender det noen spøker om du ikke kan «trylle fram» gjerningspersoner?

– Å ja, det skjer hele tida! Det gjelder både saker og responstid. For et par år tilbake brukte jeg faktisk tryllinga i jobben i en vekslingssvindelsak. Da viste jeg svindleren hvordan han lurte butikkansatte for penger. Han innrømte svindelen, smiler Aasvangen.

Nå er det kun Blackpool som gjelder. Sammen med eldstedatteren og to kamerater, dro han til England den 17. februar.

Det 11 minutter lange showet hans den 18., starter rolig, og bygger seg opp hele veien.

– Til slutt står jeg og dirigerer sammen med to assistenter. Jeg skal fylle hele scenen med rekvisita som jeg tryller fram. Og det er en stor scene! sier magikeren, og legger til:

– Da skal jeg trylle fletta av de andre