KLAR FOR JULEJOBBING: Blant dem som jobber på julaften er Bjørn Vidar og makkeren Kristine, som kjører patrulje på veiene i Bergens-området. 

De jobber på julaften: - Det som skjer kommer i første rekke

Julaften er ikke en fridag for alle. Disse skal passe på hvis julefreden blir brutt.

Publisert

Mens de fleste har fri når julen ringes inn klokken 17.00 på julaften, er det noen som må jobbe for å ivareta trygghet, ro og orden. Blant dem er Bjørn Vidar og makkeren Kristine, som denne julaftenen skal være på veien i patruljebilen i Bergens-området. 

- Jeg tror det blir veldig kjekt. Antagelig blir det rolig, men jeg ser for meg at det kan bli hendelser med psykiatri og familieforhold, sier han, men legger til at han krysser fingrene for at folk har det bra og at det ikke skjer noe. 

I samråd med tillitsvalgte går julaften-vakten fra 12.00 til 24.00.

- Jeg tror det vil være færre folk ute denne dagen. Det er mye familieselskap rundt omkring. Vi i stor-Bergen skal også samle oss inne på politistasjonen i Bergen sentrum, så det blir julemat på oss også. Det er veldig koselig. Da får vi feire jul med gode kollegaer, i stedet for med familie og venner, sier Bjørn Vidar. 

Føreavhengig

I Sør-Øst politidistrikt, er operasjonsleder Marianne Mørch er klar for å lede operasjonssentralen inn i julen. 

- Jeg vet ikke hva slags hendelser vi får, men vi som er på jobb opplever å ha det hyggelig sammen. Men det er veldig hendelsesstyrt. Det som skjer kommer i første rekke. Jeg har opplevd julaftener hvor vi nesten ikke har hatt tid til å spise middag, mens andre julaftener er stille og rolig, sier hun. 

Marianne Mørch, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt.

- Mange tror det er mye familie-hendelser med ekser, barn og alkohol involvert, på julaften, men det er ikke nødvendigvis det. Det kan bli hendelser med psykiatri og siden noen utesteder har begynt å holde åpent på julaften, kan det bli ordensforstyrrelser også. Trafikkulykker frykter vi det blir, men dette er ofte vær- og føreavhengig, sier hun. 

- Noen må jobbe

Hun forklarer at det på julaften er en miks av forskjellige avsnitt som jobber sammen på operasjonssentralen, og at samholdet og miljøet er godt. Selv har hun jobbet mange julaftener opp igjennom. 

- Det er litt spesielt å jobbe denne dagen, for det er en familiedag. Men noen må jobbe, ikke bare hos oss, men i mange yrker. Men vi prøver å gjøre det litt hyggelig på jobb, i den grad det er mulig, for man vet ikke på forhånd hva som skjer, sier Mørch. 

LES OGSÅ: Juleminne fra politiarresten

Powered by Labrador CMS