MIDTPUNKT: Even Bergan som solist under en konsert med Oslo fagottkor.
MIDTPUNKT: Even Bergan som solist under en konsert med Oslo fagottkor.

– Noen kolleger vet at jeg driver med dette, men kjenner åpenbart ikke omfanget

Til daglig jobber Even Bergan som politi. Når uniformen er av har han derimot gitt stemme til karakterer i et utall radioreklamer, barne-TV-serier og filmer; deriblant Biler, Løvenes Konge, Aladdin, Frost og Pokémon.

Publisert

Du har helt sikkert hørt stemmen til Even Bergan (29). Du vet det bare ikke. Politibetjenten, som til daglig har sitt virke på operasjonssentralen i Øst politidistrikt, har nemlig et bierverv av den kreative sorten: Som stemmeskuespiller.

– Jeg har alltid holdt på med teater, og en gang i 1999 da jeg som barn jobbet på Det norske teatret som skuespiller, var det noen som tok kontakt med mamma etter en av forestillingene. De spurte om jeg ville holde på med voicing og dubbing, forteller Bergan til Politiforum.

Even Bergan jobber til daglig på operasjonssentralen i Øst politidistrikt.
Even Bergan jobber til daglig på operasjonssentralen i Øst politidistrikt.

Det har han fortsatt med. I over 20 år har Bergan gitt stemmen til karakterer i et utall radioreklamer, barne-TV-serier og filmer; deriblant Biler, Løvenes Konge, Aladdin, Frost og Pokémon.

– Noen kolleger vet at jeg driver med dette, men kjenner åpenbart ikke omfanget. Jeg husker en gang en kollega ble stille på pauserommet, før han brøt ut: «Så det er deg jeg hører på barne-TV hver morgen sammen med barna!»

Et «dobbeltliv»

Parallelt med at Bergan fulgte sine kreative ambisjoner gjennom både dramalinjen på videregående og Musikkteaterhøyskolen, bar han på en guttedrøm om å bli politi.

– Jeg har levd et slags «dobbeltliv» hele veien. På den ene siden var det skuespill og sang, som den mer egoistiske siden av meg. Samtidig har jeg alltid hatt lyst til å jobbe med folk og hjelpe folk, og tilbragte seks år i ambulansetjenesten før jeg ble politi. Da følte jeg at jeg fikk et lite innblikk i politiets hverdag. Det var en kompis som utfordra meg og sa at jeg måtte prøve å søke på Politihøgskolen. Jeg var usikker, men søkte og kom inn på første forsøk, forteller 29-åringen.

Han gikk ut av Politihøgskolen i 2017, og havnet litt tilfeldig på operasjonssentralen i Øst politidistrikt.

– Men jeg trives veldig godt med å være her, og ha så mye kontakt med publikum. Jeg er litt strategisk anlagt, og synes det er gøy å tenke framover for andre, og legge en god nok plan til at alt fungerer. Det er vi avhengige av i et så stort distrikt som vårt.

Bergan ser turnusen i politiet som en stor fordel når han skal kombinere jobben på operasjonssentralen med studiojobbing som stemmeskuespiller. En gang fikk han også muligheten til å kombinere de to karrierene.

– Politihøgskolen skulle ha en kampanje-podcast for et par år tilbake. Da spurte de meg, som skuespiller, om jeg ville være programleder for podcasten. Da de etter hvert fikk vite at jeg også var politi, gikk de helt i fistel, smiler Bergan.

Blir ikke gjenkjent

I tillegg til en karriere som stemmeskuespiller, har Bergan også jobbet som musikalartist, sanger og skuespiller. Han er blant annet både solist og korist i Oslo fagottkor.

– Der har vi konserter i hvert fall to ganger i året. Neste prosjekt er konserter med Forsvarets stabsmusikk i midten av mai, forteller han.

Scenearbeidet i forbindelse med konsertene er mer utfordrende å kombinere med politijobben.

STEMMESKIFTE: Politibetjenten har stemmen som verktøy både i jobb for politiet og som stemmeskuespiller.
STEMMESKIFTE: Politibetjenten har stemmen som verktøy både i jobb for politiet og som stemmeskuespiller.

– Jeg har vært veldig heldig og har en ålreit sjef som har vært villig til å bytte vakter når jeg skal stå på scenen på kvel- den. To uker med konserter hadde ikke gått med vanlig turnus.

Bergan understreker at koret er mer som en hobby å regne. Det er som stemmeskuespiller han har sin parallelle karriere.

– Har du opplevd at innringere til operasjonssentralen har kjent igjen stemmen din?

– Nei, og det er det som er ganske greit med å være stemmeskuespiller. Det er ingen som kjenner meg igjen, og det er nok mye av grunnen til at jeg kan ha denne jobben ved siden av. Hadde det vært noe visuelt, som skuespiller på TV, kunne jeg fått noen utfordringer opp mot politirollen. Jeg hadde riktignok det som kalles logostemmen til P4 en liten periode, og den er kanskje litt kjent, men folk aner jo ikke at det er meg. Jeg snakker ikke slik når jeg tar imot samtaler, sier Bergan.

Så senker han stemmeleiet markant og demonstrerer med dyp bassrøst: – Lyden av Norge - P4!

En konsekvens har imidlertid 29-åringens karriere som stemmeskuespiller fått for jobben på operasjonssentralen – heldigvis av det uskyldige slaget. Som stemmeskuespiller har han nemlig også stått bak stemmen til flere telefonsystemer.

– Noen ganger har det hendt at jeg ikke får svar når jeg tar telefonen på operasjonssentralen, fordi folk tror de har kommet til en telefonsvarer, smiler Bergan.