Illustrajonsfoto
Illustrajonsfoto

Da farlige istapper avslørte sexglad narkotikaforbryter

Bjarte og makkeren skulle bare fjerne noen store istapper.

Publisert

En vinterdag for sju-åtte år siden ble jeg og makker sendt ut får å iverksette eventuelle tiltak mot noen store istapper, som hang ned fra taket av en stor bygård i Oslo.

Vi så med en gang istappene, og så at det ville være veldig farlig for forbipasserende om de løsnet og falt ned.

Men i stedet for å få stigebilen fra brannvesenet opp, bestemte vi oss for å finne en praktisk løsning med å banke ned dette selv. Som tenkt, så gjort.

Vi telte etasjer, og når vi mente vi var på riktig sted, banket vi på en dør høyt oppe i bygget.

En ung og lett forfjamset mann møtte oss.

Vi spurte pent om å få komme inn for å fjerne noen farlige istapper utenfor vinduet hans. Litt nølende ble vi invitert inn. Jeg fikk følelsen av at det var usikkerhet knyttet til vårt noe uventede besøk. 

Det første makker la merke til på sin vei til vinduet, var en litt spesiell huske i stuen, før han så flere grønne planter med en THC-bestanddel som verken er naturlig eller lovlig å ha i hjemmet.

Det falt naturlig å bruke narkotikalovgivningen. Formelt sett fikk istappoppdraget et lite tillegg. 

Begrepet «ferske spor» fra Politihøgskolens timer i Straffeprosessloven kom til nytte. Vi måtte reagere. Med pågripelse og ransaking hos denne mannen som nok følte seg litt uheldig med besøket. 

Mens mannen satt med håndjern i sofaen sin og tenkte på livets tilfeldigheter, gjorde vi funn vi ikke så ofte gjør. Det så ut som om mannen forsøkte å leve et liv som rockestjerne. I hvert fall så vi tydelige spor etter sex, drugs og hvert fall et par CD-er med rock & roll. Men der sluttet også likheten med ekte rockestjerner. 

Vi fant sex-leketøy og ting som tydet på at han ordnet sexen selv. Esker med såkalte voksenblader, filmer og bilder var lett tilgjengelig. Narkotika lå overalt.

Oppdraget ble noe annerledes enn først ventet. Makker sendte meg blikk og kommentarer jeg aldri kommer til å glemme. Men vi måtte holde en profesjonell fasade, og gjøre de formelle beslagene av det som var ulovligheter. 

Like før vi skulle avslutte, kom vi på at vi måtte sjekke istappene. 

Men det var ingen istapper utenfor vinduet. De hang tre etasjer lenger opp. 

Vi tok oss deretter opp til riktig adresse, fjernet istappene og reiste inn. Jeg håper at noen var glad for deler av jobben vi gjorde denne kvelden. Og da tenker jeg på istappene. 

Jeg utfordrer min tidligere divisjonsleder Erik Hestvik til å bidra i neste etappe av historiestafetten.

Powered by Labrador CMS