Minneord om Kåre Nilsen Odden

Kåre var veldig opptatt av å gi hjelp. Han sa at det bor noe godt i oss alle.

Publisert Sist oppdatert

Undertegnede, og flere med meg, var så heldig å ha Kåre Nilsen Odden som sjef og lensmann i 11 år – fra 1982 til 1993, ved Østre Toten lensmannskontor. Kåre begynte som lensmannsbetjent ved Nordre Land lensmannskontor i 1947 som 22-åring. Det var et tøft år, hvor det fortsatt ble jobbet med landssvikoppgjøret.

Ett år senere forflyttet Kåre seg til Nord-Aurdal lensmannskontor på Fagernes, hvor det også der var etterdønninger etter landssvikoppgjøret. Der ble han i tre år, og traff også sin blivende kone Dagny Øveraasen. De giftet seg i 1950 og fikk barna Finn og Erling. Dagny døde i 2010.

Fra Fagernes gikk ferden til Eidsvoll i 1951, som senere ble til Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor. Kåre tjenestegjorde på Eidsvoll i 31 år. Der viste han seg også som en dyktig hundemann. På Hammerås S-lag var de ei tid plaget med mange innbrudd. Det kom inn tips til lensmannskontoret om at det på en bestemt natt skulle gjøres et nytt «brekk» der. Da tok Kåre, rottweileren og en annen betjent oppstilling inne på S-laget. Tipset var til å stole på. Ved 04.00-tiden brøt gjerningsmennene seg inn, men det ble nok siste gangen disse karene besøkte Hammerås, for rottweileren var ikke akkurat god å komme i klypene på.

1. august 1982 begynte Kåre som lensmann ved Østre Toten lensmannskontor. Kåre var en høyt respektert lensmann og en god leder, som var faglig sterk. Han gjorde sitt beste for at de ansatte skulle trives, og det var et fantastisk arbeidsmiljø ved lensmannskontoret under hans ledelse. Kåre var veldig opptatt av å gi hjelp. Han sa at det bor noe godt i oss alle.

Kåre ville også at vi betjentene skulle trene i arbeidstiden. Ved å holde oss i god form ville vi yte mer, mente Kåre – noe han hadde helt rett i. Selv var Kåre en sprekfant, og veldig glad i å gå på ski. Han hadde 14 starter i sjumila fra Oslo til Eidsvoll.

Som pensjonist fulgte Kåre meget godt med på hva som foregikk i justissektoren. Spesielt politireformen var han ikke veldig glad i. Han sa at den på et tidspunkt hadde ødelagt nattesøvnen.

Da lensmannskontoret på Østre Toten ble lagt ned i 2013, var det en sorgens dag for Kåre, som hadde håpet å slippe å oppleve det. Han var opptatt av at lokalkunnskapen som befant seg på lensmannskontoret nå ble borte, og at det ville bli et tap for bygda. Det ble fleipet med at de ansatte på lensmannskontoret nesten visste hva slags pålegg innbyggerne hadde på brødskiva.

Kåre sovnet stille inn 25. august, og ville ha fylt 97 år den 8. september.

Powered by Labrador CMS