Kaos i Oslo sentrum

Det var kaotiske tilstander i Oslo sentrum. Minst fem polititjenestemenn skadd.

Publisert Sist oppdatert

Politiet har observert stor grad av aggresjon fra et større antall motdemonstranter i forbindelse med gjennomføringen av en lovlig markering på Eidsvolls plass i Oslo sentrum i går kveld. Politiet har så langt registrert skader på seks personer, herunder fem polititjenestemenn. Til sammen ble 31 personene pågrepet og innbrakt i forbindelse med bråk og vold i Oslo sentrum torsdag kveld.

- Det var nødvendig å iverksette tiltak tidlig for å hindre ytterligere voldsutøvelse da situasjonen utviklet seg til å bli en sikkerhetsutfordring, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Flere personer er pågrepet og siktet for blant annet vold mot politiet eller legemsbeskadigelse. Andre er innbrakt i medhold av politilovens § 8 ut fra hensynet til den alminnelige ro og orden.

Flere har pekt på at politiet bruker gammeldags utstyr når de bruker gass. Resultater er at hele folkemengder gasses, i stedet for å bruke nyutviklet gassvåpen med gasskuler som skytes på den enkelte uromaker.

I april 2007 skrev Politiforum om mangelen av «Hollenderbiler». Da beskrev Johan Fredriksen Hollenderbiler som høye kjøretøyer med uknuselig glass og gitter som er nødvendig for å gjennomføre taktikken og for å sikre mannskapene i skarpe situasjoner. Norsk politi vil også på denne måten kunne bidra i det nordiske samarbeidet på lik linje med politiet i Sverige og Danmark, mente Fredriksen da.

- Skal vi være troverdige samarbeidspartnere, må også norsk politi kunne bidra, ikke bare motta, sa Fredriksen da. Han er for øvrig opptatt av å få tilgang til flerbruksbiler som ikke bare skal brukes ved opptøylignende hendelser.

- Hos oss skal ikke kjøretøyene «stå seg i hjel». Vi skal ha nytte av de i normalsituasjonen også, slik at synergieffekten blir en sikker hverdag også i ordinær tjeneste. I Oslo er for øvrig en slik oppgradering av majene iverksatt, forteller Fredriksen.

Ifølge politiets opptelling var 40 store butikkvinduer knust, en god del biler skadet, og det var tagget flere steder. Også 15 av politiets egne biler ble skadet av ungdommene.

- Dette er en ny type utfordring i forhold til volum og intensitet. Vi håper dette ikke er måten de har tenkt å betale tilbake til det norske samfunnet på, sier stabssjef Johan Fredriksen til VG Nett fredag morgen.

Powered by Labrador CMS