Politiinstruktør får bot for å ha skutt to kolleger

En instruktør (36) fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må betale 8.000 kroner i bot for å ha skutt og såret to kolleger under et livvaktkurs i Stavern leir sist november

Publisert Sist oppdatert

– Spesialenheten har lagt vekt på at ved bruk av skytevåpen er det en grunnleggende sikkerhetsregel blant skyttere og profesjonelle brukere av skytevåpen at ingen må ta eller overta et skytevåpen uten å forvisse seg om at våpenet er ladd eller ikke, sier assisterende sjef Johan Martin Welhaven ved Spesialenheten for politisaker til Aftenposten.no.

Den aktuelle øvelsen gikk ut på å trene på å beskytte en VIP-person under et angrep. En eskorte med to biler skulle utsettes for væpnet angrep. Angrepet ble gjennomført av markører som skulle bruke forskjellige typer skytevåpen med løsammunisjon for å gjøre øvelsen mest mulig realistisk.

Realistisk ble det. Instruktøren hadde ikke sjekket at hans automatgevær var tømt for skarpe skudd, og avfyrte dermed flere skudd. To kolleger ble påført skuddskader.

– Våpenet politibetjenten brukte, ble ladet med skarp ammunisjon ved en feiltakelse, og han var ikke klar over at det var skarp ammunisjon i våpenet da han avfyrte det, både ved testskyting og under de to angrepene mot VIP-kortesjene, heter det i en pressemelding fra Spesialenheten.

Uhellet skjedde 20. november i fjor i forbindelse med et kurs ved Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern.