Redningsmannskaper med redningshund i aktivitet i rasomrdet ved Ask i Gjerdrum. Flere boliger ble tatt av leirskredet.
Redningsmannskaper med redningshund i aktivitet i rasomrdet ved Ask i Gjerdrum. Flere boliger ble tatt av leirskredet.

Politihunder avgjørende i søk etter savnede i Gjerdrum

Politihunden Piko ble skadet i skredsøket i Gjerdrum. Oslo-politiets hunder er spesialtrent til å finne mennesker i skredområdet.

Publisert Sist oppdatert

Nødetatene har jobbet på spreng på Ask i Gjerdrum, siden flere boliger raste ut i et stort leirskred 30. desember. Syv personer er funnet omkommet, og tre personer er fortsatt savnet etter skredet.

I arbeidet med å finne de savnede har også politihunder vært sentrale. Patruljehunder fra Oslo politidistrikt har bistått Øst politidistrikt i søket, og var på stedet kort tid etter at meldingen om skredet kom.

Under de første søkene var hundefører og hund koblet til helikopteret mens de søkte i skredområdet. Dermed kunne de raskt dras opp hvis det skulle rase på nytt.

Kenneth Cortsen, leder for hundepatruljen, sammen med redningshunden Piko som ble skadet etter søk på lørdag. Letearbeidet fortsetter etter at et større jord- og leirskred gikk i Ask 30. desember.
Kenneth Cortsen, leder for hundepatruljen, sammen med redningshunden Piko som ble skadet etter søk på lørdag. Letearbeidet fortsetter etter at et større jord- og leirskred gikk i Ask 30. desember.

Kenneth Cortsen, hundefører og avsnittsleder for hundetjenesten i Oslo-politiet, og den spesialtrente politihunden Piko ble heist ned til rasområdet allerede natt til nyttårsaften.

– Vi var koblet til helikopteret hele tiden. Hunden søkte, kom tilbake, vi ble heist litt opp, fløyet rundt og ned igjen, sier Kenneth Cortsen, avsnittsleder ved hundetjenesten i Oslo-politiet, til Aftenposten.

Kommunikasjonsavdelingen i Øst politidistrikt opplyser til Politiforum at de ikke tillater at Cortsen eller andre uttaler seg til Politiforum nå, med begrunnelsen at det er «feil timing» med flere saker om politihundene på nåværende tidspunkt.

Hundenes innsats har vært helt avgjørende for at man har funnet syv av de savnede.

– De funnene som er gjort, er på bakgrunn av markering fra hund, så har USAR-mannskapene jobbet videre. Det er et lagarbeid, sier Cortsen, til Aftenposten.

Sterke inntrykk

Patruljehundene i Oslo politidistrikt har de siste årene blitt utdannet og sertifisert i Urban Search and Rescue (USAR). I samarbeid med Redningsavdelingen til Oslo brann og redningsetat (OBRE) har de fått god kompetanse på dette viktige arbeidet. I en post på Facebook skriver Oslo politidistrikt at tragedien på Gjerdrum har satt dem på store prøver.

«Sterke inntrykk og tomhet, men allikevel en stor motivasjon for å bidra slik at alle berørte får et svar. Det er vanskelig å sette ord på inntrykkene, og jobben som utføres i samråd med Øst PD og en rekke ulike instanser er godt koordinert. Fra onsdag og til skrivende stund, har våre patruljehunder sammen med OBRE og beredskapsenheten (helse), søkt i det meget krevende rasområdet. Hundene våre har gjort en imponerende jobb, til tross for farer og miljø.»

Lørdag kveld ble politihunden Piko skadet under søk i skredområdet, da han tråkket gjennom et vindu. Piko blødde kraftig og fikk førstehjelp av ambulansemannskapene som er en del av USAR-laget.

«Det var et stygt kutt og han ble hastet til veterinær hvor den ligger til overvåkning etter behandling. Han vil bli bra, men kan dessverre ikke bidra her lenger. Ytterligere et par hunder har skadet seg i søket, men vil være raskt tilbake i arbeid. En stor takk til alle samarbeidspartnere som bidrar i dette søket. Vi gir ikke opp og gjør alt for å bidra til svar», skriver Oslo politidistrikt på Facebook.

Videoen viser hvordan politihundene trener på å finne mennesker i ruiner i en øvelse i 2016.

Samarbeid med Brann og redningsetaten

Fagbladet Brannmannen skriver at det blir mer og mer fokus på tjenester hvor hundetjenesten og redningsavdelingen utfyller hverandre.

Fagansvarlig for redning i Oslo Brann og redningsetat (OBRE), Trond Stenseth-Ringstad, poengterer at hund og hundefører er en kjemperessurs for OBRE ved USAR-hendelser.

– Alle parter jobber 24/7 og vil komme publikum raskt til unnsetning om eller når det skulle bli et behov. Det at vi også begynner å kjenne hverandre godt er en kjempefordel den dagen man står oppe i hendelsen. Vi ser virkelig at dette samarbeidet bærer frukter, forteller Stenseth-Ringstad, til Brannmannen.

Oslo politidistrikt og Oslo Brann- og redningsetat har tidligere samarbeidet i forbindelse med leirraset på Sørum i november 2016. Her sikret Oslo brann- og redningsetat hundefører og hund mens de søkte etter savnede arbeidere i rasområdet.

Powered by Labrador CMS