Mads Skipanes forteller at det var en utrolig opplevelse å padle langs norskekysten.
Mads Skipanes forteller at det var en utrolig opplevelse å padle langs norskekysten.

Padlet Norge på langs

Kripos-etterforsker Mads Skipanes tok ulønnet permisjon, og padlet fra Lindesnes til Nordkapp på 52 dager.

Publisert Sist oppdatert

- Det var et eventyr, sier Mads Skipanes om padleekspedisjonen han har lagt bak seg. Ferden startet med havblikk på pinseaften fra Lindesnes og 20. juli var målet om Nordkapp nådd.

Da hadde etterforskeren ved seksjon for operativ analyse ved Kripos tilbrakt 52 dager i kajakken – i samme tørrdrakt – og lagt bak seg 2030 kilometer. Turen har Skipanes tenkt på i mange år.

– Jeg liker å utfordre meg selv og fl ytte litt grenser. Jeg har også et ønske om å få utvikle meg og gjøre meg kjent i eget land. Det var en utrolig opplevelse å få gjøre seg kjent oppover langs norskekysten. I tillegg er jeg glad i å være ute, sier han.

Skipanes hadde sett for seg at ekspedisjonen ville ta 68 døgn, og fi kk innvilget ulønnet permisjon fra Kripos.

– Jeg hadde sett for meg at turen ville ta vesentlig lengre tid, men jeg har vært griseheldig med været og kroppen har fungert veldig bra. Jeg var flink til å få i meg nok mat underveis, og sørget for å få nok søvn. Det tror jeg bidro til at jeg ikke fikk alvorlige skader underveis, sier han.

Generøse og engasjerte folk

Padleetappene var på mellom ti til tolv timer per dag, og var det meldt dårlig vær dagen derpå, ble etappene enda lengre. Kun fem dager ble Skipanes sittende værfast på land. Kripos-analytikeren planla turen med to kompiser, men da én etter én falt fra, valgte han å dra alene. Det har han ikke angret på.

STORE ØYEBLIKK: Mads Skipanes forteller at han under ekspedisjonen fikk
besøk av niser og nysgjerrige sel.
STORE ØYEBLIKK: Mads Skipanes forteller at han under ekspedisjonen fikk besøk av niser og nysgjerrige sel.

– Det var en gave å reise alene. Bakgrunnen er alle de generøse og engasjerte menneskene jeg har møtt langs kysten. Så fort jeg fortalte at jeg var på vei til Nordkapp, sto jeg med en påspandert kaffe eller vaffel i hånden, eller tilbud om en varm dusj. Det var helt uvirkelig. Det var det absolutte høydepunktet på turen, sier han.

Naturen og dyreopplevelsene stikker seg også frem som store øyeblikk.

– Naturen er selvsagt vakker. Og så er det stillheten du får oppleve langs kysten fra en kajakk. Og i dét du nyter øyeblikket, så får du besøk av noen niser eller nysgjerrige sel som ligger og kikker på deg. Det er klart at det er store opplevelser, sier han.

LES OGSÅ: Astrid i Amundsens skispor

Værfast

Skipanes forteller at det var mentalt tyngst før han la ut på ferden, fordi han ikke har padlet så mye tidligere.

PADLET 2030 KILOMTER UTEN PROBLEMER: – Jeg var flink til å få i meg nok mat underveis, og sørget
for å få nok søvn, sier han.
PADLET 2030 KILOMTER UTEN PROBLEMER: – Jeg var flink til å få i meg nok mat underveis, og sørget for å få nok søvn, sier han.

– Jeg var usikker på om jeg kom til å klare det. Men mestringsfølelsen kom underveis da jeg traff på medstrøms ved bruk av tidevannstabell og opplevde å kunne tolke værtegn. Opplevelsen av å se at man tar gode valg, var en fantastisk følelse på den lange turen. For du er hele veien i en balanse mellom «dette kan jeg lykkes med» og «dette kan jeg ikke lykkes med», sier han.

Den tyngste perioden kom da han var værfast. Motivasjonen holdt han oppe ved å tenke på møtene med folk og natur som alltid lå foran ham.

– Jeg kom frem til Nordkapplatået natta 20. juli, og det var en helt spesiell følelse. Jeg var utrolig stolt over å ha lykkes med ekspedisjonen, men det var også litt vemodig at eventyret var over, avslutter han. Ekspedisjonen ga mersmak, og Skipanes utelukker ikke nye eventyr i fremtiden.

Powered by Labrador CMS