POD ville evaluere E-tjenesten

Et utvalg evaluerer hva som skjedde rundt terrorskytingen i Oslo i fjor. I førsteutkastet til utvalgets mandat skulle E-tjenesten også evalueres, men punktet ble strøket.

Publisert Sist oppdatert

I Politidirektoratets førsteutkast het det at utvalget skulle se på informasjonsdeling og samhandling mellom PST og etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene i Norge, skriver VG.

Men når mandatet ble kjent, var dette punktet strøket.

Utvalget skulle dermed likevel ikke se på E-tjenesten rolle i saken, utover å «Vurdere i hvilken grad politiet eller PST, med bakgrunn i den informasjonen de hadde inntil tidspunktet for hendelsen, kunne forebygget eller avverget hendelsen».

– Utvalget som politiet og PST nedsatte for å evaluere hendelsen, har ikke mandat og innretting som gjør at det kan gå inn i E-tjenestens virksomhet. Forsvarsdepartementet har hatt og fortsetter å ha dialog med E-tjenesten om denne saken. Som et ledd i dette, ba vi om en skriftlig redegjørelse. En slik redegjørelse vil være gradert, skriver underdirektør Ann Kristin Bergit Salbuvik i Forsvarsdepartementet til VG.

43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terrorhandling utenfor to utesteder i Oslo natt til 25. juni, der to menn ble drept og mange såret. Tre andre menn er siktet i saken, deriblant Arfan Bhatti.

Powered by Labrador CMS