Nye sakkyndige bevis: Dagmamma-saken gjenåpnes

Gjenopptakelseskommisjonen har besluttet å gjenåpne «Dagmamma-saken» fra 2019. Avgjørelsen begrunnes blant annet med at det foreligger nye bevis.

Publisert Sist oppdatert

En dagmamma ble i lagmannsretten i 2019 dømt til fire års fengsel for kroppsskade med døden til følge mot tretten måneder gamle Martine i Hole i Buskerud i 2006. Saken ble henlagt i 2009, men gjenopptatt i 2016 etter at Cold Case-gruppen i Kripos hadde etterforsket saken på nytt.

I 2006 var kvinnen dagmamma for jenta som døde 8. september 2006 av skader hun fikk fire dager tidligere. I 2019 avviste Høyesterett kvinnens anke etter at lagmannsretten året før hadde kjent henne skyldig.

Mandag slo Gjenopptakelseskommisjonen fast at nye sakkyndige bevis i saken taler for at kvinnen kan ha vært uskyldig.

Enstemmig avgjørelse

– Avgjørelsen er enstemmig. Grunnlaget for avgjørelsen er at det foreligger nye bevis og omstendigheter som, sammenholdt med de øvrige bevisene som ble presentert for retten, gir en rimelig mulighet for at den domfelte ville blitt frifunnet dersom de nye bevisene eller omstendighetene hadde vært kjent for retten da saken ble pådømt, skriver Gjenopptakelseskommisjonen.

– Det er kjempedeilig. Jeg er kjempeglad og takknemlig for at Randby har stått i dette, sier dagmammaen til VG , og viser til sin mangeårige forsvarer Thomas Randby.

Advokaten selv omtaler saken som en prestisjesak for påtalemyndigheten.

– Moderne vitenskap

– Dette har vært en lang kamp mot en prestisjesak for påtalemyndigheten som ble brukt til å markere Cold Case-gruppen ved Kripos. Det ble blank frifinnelse i tingretten, mens lagmannsretten lot seg overbevise. Nå blir det heldigvis en ny runde dersom ikke statsadvokaten kaster kortene, og moderne vitenskap kan brukes som bevis for frifinnelse, sier Randby i en kommentar til avgjørelsen.

Avgjørelsen blir sendt til Høyesteretts ankeutvalg som skal peke ut en ny lagmannsrett til å behandle saken, heter det videre i meldingen.

Powered by Labrador CMS