FÅR KRITIKK: Sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Sofie Nystrøm (bildet), får kritikk av EOS-utvalget for den økende saksbehandlingstiden i klareringssaker.

Kritiseres for økende tidsbruk i klareringssaker

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) får kritikk for å somle med saksbehandlingen i klareringssaker. Enkelte saker lå over ett år i kø.

Publisert Sist oppdatert

Det går fram av årsmeldingen fra EOS-utvalget, som ble lagt fram onsdag. Saksbehandlingstid har vært et tema for utvalget i flere år. I fjor uttrykte de bekymring for at saksbehandlingstiden i klareringssaker hadde gått opp på nesten alle områder. Det ble da forutsatt at NSM skulle få sakene unna raskere framover.

LEDER EOS-UTVALGET: Tingrettsdommer Astri Aas-Hansen.

– Likevel har saksbehandlingstiden for både klareringssaker og især klagesaker i andreinstans gått ytterligere opp fra 2021 til 2022 hos NSM. Det er en urovekkende utvikling, skriver utvalget, som ledes av tingrettsdommer Astri Aas-Hansen.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet får kritikk i fem saker etter at 13 saker var undersøkt. I tre av sakene tok det omtrent et år før NSM foretok seg noe og i den fjerde saken brukte NSM halvannet år på å behandle en klage.

Forsvarets sikkerhetsavdeling får også kritikk i tre saker. Sivil klareringsmyndighet fikk kritikk for å ha brukt ett år og sju måneder på å behandle en klage.

Powered by Labrador CMS