Jussprofessor: Økokrim har malt seg opp i et hjørne

Jussprofessor Morten Kinander sier Økokrim kan gi inntrykk av politisk forskjellsbehandling når Ola Borten Moe etterforskes mens Anniken Huitfeldt ikke blir det.

Publisert

Økokrim har besluttet å ikke etterforske Huitfeldt-saken. Økokrim har malt seg opp i et hjørne, sier jussprofessor Kinander til Dagens Næringsliv.

– Disse sakene har vært svært uheldige for Økokrim. Dette kan gi inntrykk av en politisk forskjellsbehandling. Legger vi til inhabilitetshåndteringen, ser det ut til at alt har gått galt for Økokrim i disse sakene, sier Kinander.

Økokrim-sjef Pål Lønseth erklærte seg inhabil i Huitfeldt-saken.

Mener avgjørelsen fremstår spesiell

Jon Petter Rui, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, reagerer også.

– Hvis vi ser på det som har vært i mediene de siste dagene, så fremstår denne avgjørelsen som spesiell, sier han.

Økokrim har gjort undersøkelser etter at det ble kjent at Huitfeldt hadde brutt habilitetsreglene da hun ikke var klar over ektemannen Ola Flems aksjehandel.

– Økokrim iverksetter ikke etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt. Etter en grundig vurdering er det ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, sier assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.

Fremskrittspartiet (Frp) raser

Statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) statssekretær, Kristoffer Thoner, sier at de tar «Økokrims beslutning til etterretning». Samtidig raser Frp mot avgjørelsen og sier den kan svekke folks tillit til myndighetene.

Huitfeldt (Ap) sier selv at det for henne har vært viktig med åpenhet i saken.

– Både nå og senere vil jeg bidra med det som trengs for at ingen skal være i tvil om at jeg har lagt fakta på bordet, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS