Hedret hundetjenesten etter Gjerdrum-skredet

Hundetjenesten i Oslo er kåret til Årets Politihund, for sin rolle i søk- og redningsarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Hundetjenesten i Oslo er i år tildelt utmerkelsen Årets Politihund, for innsatsen i forbindelse med leirskredet i Gjerdrum natt til 30. desember 2020.

Prisen deles ut av Norsk Politihundelag, og det var Bergen Politihundelag som sendte inn nominasjonen.

Gunn Anita Bjørnbakk, leder for hundetjenesten i Oslo, forteller at det er stas å motta prisen.

- Det å bli nominert av kollegene våre fra Vest politidistrikt betyr mye. Det er en anerkjennelse av jobben vi gjør. Det er stas, sier Bjørnbakk.

Hun legger til at innsatsen i leirskredet i Gjerdrum viser hvilken kapasitet politihundene har, og hvilke søk politihunder kan gjøre.

- Vi gjorde en forskjell i det arbeidet, i samarbeid med Oslo brann og redning og Oslo universitetssykehus. Vi kunne aldri gjort det uten samarbeidet med dem. Vi har drevet samtrening med dem i flere år, og alle patruljehundene i Oslo har utdanning innen USAR (urban search and rescue), forklarer hun.

Bjørnbakk forklarer at selv om mannskapene gjorde jobben de er trent for, synes de det betyr mye å bli nominert av egne kolleger og å få anerkjennelse for jobben de har gjort.

I begrunnelsen står det: «Det ble gjennomført en omfattende redningsaksjon som varte over tid, og søkene involverte mange hundeekvipasjer. Dessverre gikk 11 liv tapt i skredet (inkludert et ufødt barn). Totalt 14 boligbygg bestående av 31 boenheter ble tatt av leirskredet. Et område på 300 x700 meter raste ut. Ved midnatt 30 desember var antallet savnede oppe i 10 personer. Letingen med bla. politihunder fortsatte utover natten og gjennom de neste dagene frem mot 5. januar da søket gikk over i en ny fase, søk etter antatt omkommet. Søkene med hundeekvipasjer fortsatte til siste savnede ble funnet omkommet 22. mars 2021.Samlet sett utgjorde mange etater og organisasjoner en viktig innsats i denne redningsoperasjonen. Like fullt ønsker vi å trekke frem politihundens bidrag, idet involverte hundeekvipasjer med fare for eget liv og god utholdenhet søkte etter flere savnede i de viktige dagene fram mot 22 mars. Alle funn ble gjort etter markering fra politihundeekvipasjer, hvilket også ble understreket i Politiforum utgave tirsdag 5. januar under overskriften «Politihunder avgjørende i søk etter savnede i Gjerdrum».

Det er med stolthet medlemmene i Bergen politihundelag kan nominere våre kollegaer i Oslo politidistrikt til en slik gjev pris. Vi er ydmyke for den krevende jobben som ble utført på Gjerdrum, og vet hva noe slikt krever av både hund og hundefører.»

Powered by Labrador CMS