Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum.
Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum.

Kongsberg: Polititjenestemann blant de skadde

Fem personer er bekreftet drept og to skadd på Kongsberg. En av de skadde er en politimann.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld klokka 18.13 fikk politiet flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum at en mann beveget seg rundt med et våpen, som skal ha vært en pil og bue.

Gjerningsmannen ble pågrepet klokken 18.47, og er kjørt til Drammen politistasjon. Gjerningsmannen er identifisert av politiet, og politiet mistenker ikke at flere er identifisert.

– Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene. Med tanke på hendelsesforløpet, så er det naturlig å vurdere om dette er en terrorhendelse. Den pågrepne er ikke avhørt, og det er derfor for tidlig å si noe om dette knyttet til motivasjon, sier politiinspektør Øyvind Aas i en pressemelding.

Aas bekrefter også at politiet avfyrte varselsskudd under konfrontasjonen med gjerningsmannen.

Politimann skadd

På en pressekonferanse i kveld bekrefter Aas, som er leder for driftsenhet Buskerud i Sør-Øst politidistrikt, at fem personer er drept og to skadd.

– Den ene av de skadde er en politimann som oppholdt seg i butikken der dette foholdet skjedde, på sin fritid. Han er nå på sykehus, og det er også den andre skadde personen, sier Aas.

På spørsmål om hvor alvorlig skadene er, svarer Aas:

– De blir behandlet på intensivavdelingen på sykehuset, så det sier seg selv at det er alvorlig, men jeg har ikke noe indikasjoner på at det er livskritisk.

Uoversiktlig situasjon

Det tok en 34 minutter fra de første meldingene kom inn til politiet, til gjerningsmannen var pågrepet.

– Situasjonen var uoversiktlig da politiet kom til stedet. Så ble det en konfrontasjon, og vedkommende stikker avgårde. Så tar det tid for politiet å få kontroll på vedkommende igjen etterpå. Dette er et område med butikker, hus og bakgårder, sier Aas.

Han sier det er for tidlig å si om noen ble drept eller skadd etter at politiet først konfronterte gjerningsmannen.

– Foreløpig er dette uavklart. Vi har folk som jobber med det, og målet er å finne ut hva som har skjedd og i hvilken rekkefølge det har skjedd.

Bevæpnet politiet

På grunn av hendelsen ble politiet i kveld midlertidig bevæpnet.

«Politidirektoratet har sendt ut en nasjonal ordre om bevæpning. Den er gitt for å øke beredskapen og politiets innsatsevne. Dette er et ekstra beredskapstiltak. Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet», skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

Justminister Monica Mæland sa på en pressekonferanse at politiet over hele landet har fått midlertidig ordre om å være bevæpnet.

– Politiet sier de ikke vet om det er en terrorhandling. De etterforsker saken. Vi avventer etterforskningen og kan ikke kommentere enkeltheter knyttet til gjerningspersonen, sier Mæland ifølge NRK.

– Vi holder alle muligheter åpne, også at det er en terrorsak, sier Aas.

Powered by Labrador CMS